Celebra valiză din piele roşie a premierului Margaret Thatcher, vândută la licitaţie cu 334.000 euro

Celebra valiză din piele roşie a fostului premier britanic Margaret Thatcher, în care erau transportate documentele oficiale ale prim-miniştrilor din această ţară, a fost vândută cu 242.500 de lire sterline (334.000 euro), la o licitaţie organizată de casa Christie's, marţi, la Londra.

224 afișări
Imaginea articolului Celebra valiză din piele roşie a premierului Margaret Thatcher, vândută la licitaţie cu 334.000 euro

Celebra valiză din piele roşie a premierului Margaret Thatcher, vândută la licitaţie cu 334.000 euro (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Renumita valiză roşie a făcut parte din cele 350 de obiecte personale şi istorice ale fostului premier britanic, puse în vânzare de casa Christie's, precizează lepoint.fr. Estimată iniţial la un preţ cuprins între 3.000 şi 5.000 de lire sterline (4.200 - 7.000 euro), valiza a fost în cele din urmă achiziţionată de colecţionarul aflat în spatele numărului 109, după o licitaţie extrem de disputată, în aplauzele persoanelor prezente în sală.

Aproximativ alte 200 de obiecte care au aparţinut "Doamnei de Fier" a Marii Britanii sunt propuse la vânzare în cadrul unei licitaţii online care a început pe 3 decembrie şi se va încheia miercuri.

Obiectele cu rezonanţă istorică au avut cel mai mare succes la licitaţia organizată marţi de casa Christie's.

Documentul semnat de Margaret Thatcher pe care este notată celebra rugăciune a sfântului Francisc din Assisi, pronunţată în mod public, în ziua instalării ei la Downing Street Nr. 10 (reşedinţa oficială a prim-miniştrilor britanici, n.r.). Estimat între 600 şi 900 de lire sterline, documentul s-a vândut cu 37.500 de lire sterline (51.590 euro).

Rochia de mireasă din catifea albastră a fostului premier britanic, estimată între 10.000 şi 15.000 de lire sterline, a fost achiziţionată în cele din urmă cu 25.000 de lire sterline (34.390 euro) de un colecţionar din Oman.

Sala de licitaţii a fost arhiplină pentru această "licitaţie istorică, al cărei scop a fost acela de a celebra viaţa primei femei care a ajuns prim-ministru al Marii Britanii", au precizat organizatorii. Aproximativ 200 de colecţionari erau în sală, alţii urmăreau licitaţia pe internet şi foarte mulţi alţii au licitat prin telefon, din Austria, Coreea de Sud, Austraţia şi Statele Unite.

Aceste obiecte, vândute în beneficiul copiilor fostei "Doamne de Fier", Mark şi Carol, şi a nepoţilor ei, au fost propuse în prelabil administratorilor de la Victoria and Albert Museum din Londra, cel mai important muzeu din lume în materie de artă decorativă şi design. Însă instituţia a refuzat să le expună.

Margaret Thatcher s-a aflat în fruntea guvernului Marii Britanii din 1979 până în 1990. A murit pe 8 aprilie 2013, la vârsta de 87 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici