Cercetătorii au aflat când s-au format inelele planetei Saturn

Inelele planetei Saturn au apărut foarte recent, în urmă cu 10 până la 100 de milioane de ani, o perioadă care corespunde epocii în care pe Pământ trăiau dinozauri, potrivit unui studiu apărut în revista Science.

1064 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au aflat când s-au format inelele planetei Saturn

Cercetătorii au aflat când s-au format inelele planetei Saturn

Noul studiu a fost realizat pe baza ultimelor observaţii făcute de sonda americano-europeană Cassini, lansată în 1997 şi care şi-a încheiat misiunea în 2017, dezintegrându-se în atmosfera lui Saturn, informează Le Figaro.

Cea de-a şasea planetă de la Soare, Saturn s-a format în urmă cu patru miliarde şi jumătate de ani, la începuturile sistemului solar. Însă inelele sale au apărut abia în urmă cu 10 - 100 de milioane de ani, o perioadă care corespunde cu epoca dinozaurilor pe Pământ, dispăruţi în urmă cu 65 de milioane de ani.

Cercetătorii au avut de mult timp numeroase indicii privind vârsta "fragedă" a inelelor lui Saturn, formate probabil în urma coliziunilor sateliţilor planetei sau poate a lui Saturn cu o cometă. Însă vechimea inelelor a rămas una dintre marile enigme ale sistemului solar.

Cu ajutorul observaţiilor făcute de sonda Cassini - care, la finalul misiunii sale, a orbitat de 22 de ori planeta, între aceasta şi inele -, cercetătorii au putut în sfârşit să calculeze vechimea "accesoriilor" lui Saturn.

Noul studiu a fost realizat de o echipă de cercetători de la NASA, coordonată de Luciano Iess, de la Universitatea italiană Sapienza din Roma.

Autorii studiului explică faptul că au putut determina masa inelelor - formate în proporţie de 99% din gheaţă - şi, pe baza acesteia, să calculeze vechimea lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici