"Charleston", debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Creţulescu, în cinema, din 8 iunie

"Charleston", debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Creţulescu, care a avut premiera mondială în competiţia oficială a Festivalului de la Locarno 2017, va fi lansat în cinematografele româneşti pe 8 iunie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

359 afișări
Imaginea articolului "Charleston", debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Creţulescu, în cinema, din 8 iunie

"Charleston", debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Creţulescu, în cinema, din 8 iunie

La câteva săptămâni după moartea soţiei sale, Ioana, şi în seara în care împlineşte 42 de ani, Alexandru are parte de un "cadou" cel puţin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni... mai mult sau mai puţin. "Charleston" este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, "format" din doi bărbaţi şi femeia pe care au pierdut-o amândoi, un "love story" neconvenţional cu parfum retro, un cocktail pop condimentat cu umor negru, emoţie, un soundtrack eclectic şi chiar un intermezzo dansant.

Din distribuţia filmului fac parte Şerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguţă, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Letiţia Vlădescu, Vlad Galer şi Alina Berzunţeanu.

Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Barbu Bălăşoiu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia, de Mălina Ionescu, muzica originală a fost compusă de Massimiliano Nardulli, iar sound design-ul îi aparţine lui Marius Leftărache. Coloana sonoră a filmului conţine piese interpretate de Get Well Soon, Dengue Fever, Pretties for You, Harlequin_Jack, Noir Désir şi Pipe's Not Dead!.

"Charleston" a avut premiera mondială în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno, în august 2017. Ulterior, filmul a fost proiectat în festivalurile de film de la Chicago, Varşovia, Braunschweig, Zagreb, Salonic, Cairo, Bilbao şi Minsk, unde a şi câştigat un premiu special din partea juriului, "pentru că aduce o gură de aer proaspăt în cinema-ul românesc". Cele mai multe dintre aceste proiecţii au fost sold out - în urma reacţiei entuziaste a publicului, Festivalul de la Locarno a organizat chiar o proiecţie suplimentară.

Turneul festivalier 2018 a început în februarie, când filmul a fost prezentat în festivalul Travelling de la Rennes, şi continuă în martie/aprilie, când "Charleston" va fi proiectat în competiţia festivalului Kino Pavasaris de la Vilnius.

"Mai rar un film românesc cu un asemenea potenţial de public", consideră site-ul cineuropa.org, în timp ce publicaţia americană Chicago Sun-Times este de părere că "Charleston" este mai puţin cinic decât filmele Noului Val Românesc şi mai degrabă tandru. "«Charleston» este un film reuşit, nu în ultimul rând datorită recitalului actoricesc impecabil al protagoniştilor Şerban Pavlu şi Radu Iacoban", scrie nonsolocinema.it; "Comparaţia cu «Magnolia» lui P.T. Anderson poate părea un sacrilegiu, dar îndrăzneţul «Charleston» ţine piept provocării cu ambiţie şi mândrie " (otroscineseuropa.com); "«Charleston» este foarte inteligent, adeseori teribil de amuzant, mereu sincer şi cald" (nospoilerreviewz.com); "Andrei Creţulescu păşeşte pe urmele unor Jarmusch şi Kaurismaki" (zelluloid.de); "Un suprarealism tandru, filmat cu aceeaşi rigoare obsesivă de la primul la ultimul cadru, «Charleston» se poate povesti în aceeaşi măsură în care se poate dansa. Adorabil!" (pascalgavillet.ch) - sunt doar câteva dintre consideraţiile cronicarilor europeni şi americani.

Fost critic de film şi fost producător creativ HBO România, Andrei Creţulescu a înfiinţat compania de producţie Kinosseur în 2011. A regizat scurtmetrajele "Bad Penny" şi "Kowalski", acesta din urmă distins cu trofeul Festivalului de Film de la Zagreb, în 2014, şi cu premiile pentru regie şi interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film de la Lille, în 2015. "Ramona", cel de-al treilea scurtmetraj al său, a câştigat în 2015 premiul Canal+ la Semaine de la Critique - Cannes, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF, premiul al II-lea la Festivalul de Film de la Chicago şi premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj al anului. În 2017, Andrei Creţulescu a încheiat o nouă trilogie de scurtmetraje, începută cu "Şapte luni mai târziu" în 2016. Noile scurte, "În umbra bărbaţilor" şi "Parabellum", îşi vor începe traseul festivalier în cursul acestui an.

"Charleston" este o producţie româno-franceză între ICON Production şi Les Films du Tambour, realizată în coproducţie cu Mille et Une. Films şi Wag Prod, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, The Group, Publicis Groupe, Region Bretagne, Rennes Metropole, în asociere cu Kinosseur, Wearebasca, Digital Cube şi cu participarea HBO Europe. Producătorii filmului sunt Velvet Moraru, Marie Legrand, Rani Massalha şi Andrei Creţulescu. Agentul internaţional de vînzări al filmului este compania franceză Versatile. Promovarea media este asigurată de compania Rollercoaster PR.

Filmul este distribuit în România şi Republica Moldova de Kinosseur.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici