Chitaristul Joe Satriani acuză trupa Coldplay de plagiat

Chitaristul american Joe Satriani a dat în judecată trupa britanică Coldplay, acuzând-o că a plagiat unul dintre cântecele sale.

137 afișări
Imaginea articolului Chitaristul Joe Satriani acuză trupa Coldplay de plagiat

Chitaristul Joe Satriani acuză trupa Coldplay de plagiat (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Dosarul a fost depus, joi, la tribunalul din Los Angeles. Satriani susţine că piesa "Viva La Vida", a trupei Coldplay, include "porţiuni originale importante" din piesa lui, "If I Could Fly", lansată în 2004, pe albumul "Is There Love in Space?".

Celebrul chitarist, în vârstă de 52 de ani, cere daune şi "toate profiturile" incluse în drepturile de autor.

Trupa Coldplay, ale cărei piese sunt adeseori comparate cu cele ale irlandezilor de la U2, a obţinut, miercuri, şapte nominalizări la premiile Grammy, cu doar una mai puţin decât rapper-ul Lil Wayne. Printre altele, piesa "Viva La Vida", de pe albumul de succes al trupei, "Viva La Vida or Death and All His Friends", a fost nominalizată la categoria "cel mai bun cântec al anului".

Potrivit informaţiilor oficiale, piesa a fost compusă de cei patru membri ai trupei: solistul Chris Martin, basistul Guy Berryman, chiaristul Johnny Buckland şi toboşarul Will Champion. Membrii trupei Coldplay spun că titlul a fost inspirat dintr-un tablou al pictoriţei mexicane Frida Kahlo.

Avocatul lui Satriani şi managerul trupei Coldplay nu au dat deocamdată nicio declaraţie.

Coldplay s-a bucurat de succes internaţional începând din anul 2000, odată cu lansarea single-ului "Yellow", de pe albumul "Parachutes", care a fost nominalizat pentru Mercury Prize. Formaţia a fost nominalizată apoi pentru prestigiosul premiu cu încă două ocazii, în 2003 şi în 2005. Coldplay este una dintre cele mai de succes trupe ale noului val, având vânzări de peste 30 de milioane de albume. Printre hiturile sale se numără "In My Place", "Clocks" şi "Scientist".

Joe Satriani este un celebru chitarist american. Albumul său de debut, intitulat "Not of This Earth" şi lansat în 1986, a deschis drumul către noi abordări ale muzicii rock instrumentale, într-o eră dominată de muzica pop. Puternic influenţat de Jimi Hendrix, Jimmy Page şi Jeff Beck, Satriani amestecă deseori sound-ul cald de chitară cu tonuri dominante de rock şi blues. Din 1990, el foloseşte o chitară personalizată, un model din seria Ibanez JS.

În 1988, Satriani a fost recrutat de Mick Jagger, de la Rolling Stones, pentru a fi chitarist principal în primul turneu solo al rocker-ului britanic. Mai târziu, în 1994, Satriani a fost rugat să fie chitarist principal la Deep Purple, ofertă pe care, în cele din urmă, a refuzat-o, din cauza unor clauze din contract. De-a lungul timpului, Satriani a colaborat cu o serie impresionantă de chitarişti, printre care şi Steve Vai, John Petrucci, Eric Johnson, Yngwie Malmsteen, Paul Gilbert şi Robert Fripp.

"Viva La Vida"

Joe Satriani & Funtwo

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici