Cinci asteroizi au primit nume româneşti

Cinci asteroizi au primit în ultimele luni nume româneşti, a anunţat marţi Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

1126 afișări
Imaginea articolului Cinci asteroizi au primit nume româneşti

Cinci asteroizi au primit nume româneşti

Reprezentanţii observatorului au anunţat că cei cinci asteroizi au primit numele unor astronomi români:

  • (555152) Oproiu, după astronomul Tiberiu Oproiu (1939–2020), care a activat în cadrul Observatorului de la Cluj-Napoca, în domeniul mecanicii cereşti, sateliţilor artificiali şi asteroizilor.
  • (557045) Nadolschi, după astronomul Victor Nadolschi (1911–1996), care a activat în cadrul Universităţii A. I. Cuza de la Iaşi, în domeniul eclipselor şi astronomiei practice. A fost şi un popularizator al astronomiei, autor al mai multor cărţi.
  • (572217) Dramba, după astronomul Constantin Dramba (1907–1977), care a activat la Observatorul din Bucureşti (actualul Institut Astronomic al Academiei Române), în domeniul mecanicii cereşti.

Cei trei asteroizi au fost descoperiţi de români, în cadrul programului EURONEAR.

Specialiştii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” au mai anunţat că alţi doi asteroizi au primit numele de (31569) Adriansonka, (36340) Vaduvescu, astronomi români activi în domeniul asteroizilor. Ovidiu Văduvescu este conducătorul proiectului EURONEAR.

În prezent, 35 de asteroizi poartă nume de români.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici