Cincizeci şi cinci de picturi realizate de cimpanzeul Congo vor fi vândute pentru o sumă uriaşă | FOTO

Cincizeci şi cinci de picturi ale cimpanzeului artist Congo vor fi expuse, în decembrie, la Galeria Mayor din Londra pentru a fi cumpărate de cei interesaţi, iar preţul lor colectiv este estimat la 247.000 de dolari, potrivit koamnewsnow.com.

199 afișări
Imaginea articolului Cincizeci şi cinci de picturi realizate de cimpanzeul Congo vor fi vândute pentru o sumă uriaşă | FOTO

Cincizeci şi cinci de picturi realizate de cimpanzeul Congo vor fi vândute

Antropologul şi pictorul Desmond Morris, deţinătorul picturilor, a decis să le comercializeze.

Preţul individual al picturilor este cuprins între 1.850 şi 7.400 de dolari.

Cimpanzeul Congo a devenit faimos în urma unei apariţii, în anii 1950, într-un program britanic de televiziune intitulat "Zoo Time", transmis de la o grădină zoologică din Londra.

Pe parcursul a trei ani, cimpanzeul a realizat 400 de picturi încadrate în stilul expresionismului abstract.

La peste 50 de ani de la moartea cimpanzeului, cauzate, în anul 1964, de turbeculoză, lucrările lui continuă să fie căutate.

În anul 2005, trei dintre picturile lui au fost vândute la o casă de licitaţii din Londra pentru suma neaşteptată de 17.102 dolari (14.000 de lire sterline), valoarea estimată fiind de aproximativ 732 de dolari.

Directorul galeriei Mayor, James Mayor, a declarat pentru CNN că multe dintre picturile lui Congo sunt "foarte bune".

"A fost un pictor fascinant. Oamenii şi-ar putea imagina că apuca pur şi simplu un creion şi o foaie, dar avea la dispoziţie mai multe culori şi se gândea înainte de a desena. A fost extraordinar", a declarat James Mayor.

Totodată, antropologul Desmond Morris l-a evocat pe Congo, lăudând inteligenţa remarcabilă a cimpanzeului şi realizarea "artei de dragul artei".

"Am fost foarte norocoşi pentru că am avut norocul de a alege un cimpanzeu extrem de inteligent. Congo a fost plin de viaţă, curios şi jucăuş", a susţinut Morris.

Morris susţine că "modelele abstracte foarte simple" ale lui Congo nu trebuie supraestimate, dar că trebuie observat "controlul" implicat în realizarea picturilor.

Chiar dacă picturile lui Congo au fost criticate, în 1957, când au fost scoase pentru prima dată la vânzare de Institutul de Arte Contemporane (ICA), Morris este convins că acestea au o valoare artistică.

Referindu-se la pictorii Picasso şi Miró, care au apreciat lucrările lui Congo, Morris a adăugat: "Cu cât este mai serios artistul, cu atât înţelege mai bine ceea ce a realizat Congo".

"Este mai mult decât un simplu experiment ştiinţific. A devenit o mică parte din istoria artei", a mai adăugat Morris, care păstrează una dintre picturile lui Congo.

Supranumit "Cézanne al maimuţelor", Congo a produs 400 de desene şi picturi în anii 1950, încurajat de antropologul Desmond Morris. Celebru pentru cărţile şi emisiunile sale televizate despre lumea animalelor, cercetătorul a expus tablourile lui Congo la Londra, în 1957, convins că cimpanzeul este dotat cu sensibilitate artistică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici