Cinematografele Patria, Excelsior, Cotroceni şi Giuleşti trec în administrarea Primăriei Sector 1. Ce se va întâmpla cu aceste săli

Patru dintre cinematografele din Capitală, respectiv "Patria", "Excelsior", 'Cotroceni" şi "Giuleşti", închise în acest moment publicului, au trecut în administrarea Primăriei Sectorului 1, anunţă instituţia.

1523 afișări
Imaginea articolului Cinematografele Patria, Excelsior, Cotroceni şi Giuleşti trec în administrarea Primăriei Sector 1. Ce se va întâmpla cu aceste săli

Cinematografele Patria, Excelsior, Cotroceni şi Giuleşti trec în administrarea Primăriei Sector 1. Ce se va întâmpla cu aceste săli

Conform unei hotărâri a Consiliului Local din 4 mai 2018, cinematografele ”Patria”, ”Excelsior”, ”Cotroceni”, ”Giuleşti” şi terenul aferent Cinematografului ”Grădina Parc” au fost preluate de administraţia locală de la Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "România Film" Bucureşti (RADEF).

Totodată, bunurile mobile aflate în inventarul sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic au fost predate către Consiliul Local Sector 1.

"Vom reabilita cinematografele pe care le-am preluat pentru a le reintroduce în circuitul cultural şi pentru a le pune la dispoziţia bucureştenilor. Vom crea astfel o infrastructură capabilă să susţină proiecţia de film cinematografic, dar şi orice formă de activitate culturală”, a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Cinematografele preluate de către Consiliul Local Sector 1 pentru a fi consolidate şi modernizate sunt cinematograful ”Patria”, situat în Bd. Gh. Magheru nr. 12-14, sector 1, Bucureşti, cinematograful ”Excelsior”, situat în Bd. Ion Mihalache nr. 174, sector 1, Bucureşti, cinematograful ”Cotroceni”, situat în Şos. Cotroceni nr. 9, sector 6, Bucureşti, cinematograful ”Giuleşti”, situat în Calea Giuleşti nr. 56A, sector 6, Bucureşti şi terenul aferent cinematografului ”Grădina Parc”, situat în Bd. Poligrafiei nr. 1, sector 1, Bucureşti.

În februarie 2016, administraţia locală a trimis o scrisoare Ministerului Culturii prin care solicita preluarea de către Consiliului Local Sector 1 a cinematografelor din această zonă administrativă pentru a fi consolidate, reabilitate şi redate circuitului public. Cinematografele s-au aflat în administrarea RADEF, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, unele dintre acestea aflându-se într-o stare avansată de degradare.

Primăria Sectorului 1 a început, din anul 2009, demersurile pentru trecerea cinematografelor în administrarea Consiliului Local. În conformitate cu prevederile Legii nr. 303/2008, prin care s-a modificat Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, RADEF trebuia să predea Consiliului Local Sector 1 toate cinematografele din această zonă administrativă până la data de 3 iulie 2009.

"Prin adresa nr. M/532/23.02.2009, Primăria Sectorului 1 a solicitat predarea sălilor, iar RADEF a răspuns prin adresa nr. 2039/02.03.2009 că le va preda în luna iunie 2009. În 12 octombrie 2009 s-a revenit cu o solicitare, însă RADEF nu a mai răspuns.Prin urmare, în 2009 Consiliul Local Sector 1 a chemat în judecată RADEF. A câştigat în primă instanţă procesul, dar prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 47/2011, Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor către consiliile locale. Ca urmare, recursul RADEF a fost admis şi cererea Consiliului Local Sector 1 a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", arată Primăria Sectorului 1, într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX.

În 2013, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Ordonanţa dată de Guvern în 2011. În consecinţă, Consiliul Local Sector 1 a chemat din nou în judecată RADEF care a fost obligată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 8128/2/2013 să predea cele nouă cinematografe şi grădini cinematografice. RADEF a formulat recurs, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în anul 2016, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, trecerea cinematografelor din administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "România Film" (RADEF) în administrarea Consiliului Local Sector 1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici