„Ciudat de satisfăcător”: Milioane de oameni scapă de stres cu ajutorul acestor videoclipuri. Stiinţa din spatele fenomenului global | VIDEO

Platformele Youtube şi Instagram găzduiesc sute de mii de videoclipuri, un număr mare dintre acestea fiind destinate persoanelor care vor „să se relaxeze” prin intermediul filmărilor ciudate, arată The New York Times.

3476 afișări
Imaginea articolului „Ciudat de satisfăcător”: Milioane de oameni scapă de stres cu ajutorul acestor videoclipuri. Stiinţa din spatele fenomenului global | VIDEO

„Ciudat de satisfăcător”: Milioane de oameni scapă de stres cu ajutorul acestor videoclipuri. Stiinţa din spatele fenomenului global | VIDEO

Titlurile se explică de la sine şi sunt de multe ori „uşor incorecte” din punct de vedere gramatical. „Videoclip ciudat de satisfăcător care o să te calmeze total”, ar fi unul dintre exemple. Unele dintre videoclipuri sunt compilaţii produse cu filmări refolosite, precum tutoriale despre gătit, demonstraţii de olărit sau tururi de fabrici. Dar, multe dintre acestea sunt produse cu un scop anume.

Kevin Allocca, directorul pentru cultură şi tendinţe de la Youtube şi autor al cărţii „Videocracy”, publicaţie despre impactul cultural al videoclipurilor virale, spune că fenomenul clipurilor „satisfăcător de ciudate” a existat dintotdeauna, numai că nu a fost denumit până de curând.

„A început să existe o nomenclatură şi dintr-o dată eram capabili să explicăm un lucru de care ne bucuram”, afirmă Allocca. „Aşadar, fenomenul s-a extins”, continuă acesta.

Există numeroase teorii care explică de ce ne simţim mai bine după ce vizionăm asftel de filmări. Se presupune că există legături cu simetria, tiparele şi repetiţia acestora, lucruri de care creierul nostru se bucură mereu. De asemenea, fenomenul ar putea fi legat de „răspunsul senzorial meridian autonom” (A.S.M.R), acesta rezultând în urma unor stimuli auditivi, precum şoptitul sau atingerea uşoară a unei suprafeţe. A.S.M.R este la rândul său un mister pentru comunitatea ştiinţifică.

„Explorarea fizică a unui săpun sau a unei bucăţi de plastilină reprezintă un mod ciudat de satisfacere pentru multe persoane”, explică Emma Barratt, psiholog britanic care a scris unul dintre primele studii despre A.S.M.R. „Este satisfăcător momentul când obţinem acele informaţii”, adaugă Barratt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici