Claude Chabrol, premiat pentru întreaga carieră la Berlin

La 50 de ani după ce a câştigat Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, pentru filmul "Les cousins", regizorul Claude Chabrol, pionierul "Noului val" francez, va primi premiul Berlinale Camera pentru întreaga carieră.

13 afișări
Imaginea articolului Claude Chabrol, premiat pentru întreaga carieră la Berlin

Claude Chabrol, premiat pentru întreaga carieră la Berlin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chabrol va primi acest premiu pe 8 februarie, în cadrul unei gale organizate la Cinema Paris din Berlin, care va continua cu proiecţia celui mai recent film al său, "Bellamy".

Gunter Rohrbach, producătorul unor filme devenite clasice, precum "Submarinul/ Das Boot", de Wolfgang Petersen, şi "Berlin Alexanderplatz", de R.W. Fassbinder, va primi şi el premiul Berlinale Camera în acest an. Ceremonia va avea loc pe 9 februarie, la Friedrichstadtpalast, înainte de premiera filmului "Effi Briest", regizat de Hermine Huntgeburth, care a fost produs de Rohrbach.

Regizorul Claude Chabrol este un reprezentant de seamă al curentului "Noul Val" din cinematografia franceză, devenit cunoscut la sfârşitul anilor '50 şi începutul anilor '60. Ca şi ceilalţi colegi ai săi din "Noul val" - Jean-Luc Godard, François Truffaut, Eric Rohmer şi Jacques Rivette -, Chabrol a fost mai întâi critic de film pentru influenta revistă Cahiers du Cinema, înainte de a începe o carieră în regia de film.

De multe ori caracterizat drept cel mai comercial dintre regizorii "Noului Val", Chabrol a rămas un regizor prolific şi popular în timpul carierei sale de peste o jumătate de secol.

Chabrol a mai fost recompensat la Festivalul de la Berlin cu premiul FIPRESCI, în 1973, pentru "Les Noces Rouges".

Coproducţia germano-engleză "The International", în regia lui Tom Tykwer, cu Naomi Watts şi Clive Owen, va deschide ediţia din 2009 a Berlinalei, rulând în afara competiţiei.

Festivalul de Film de la Berlin se desfăşoară între 5 şi 15 februarie.

Citeşte şi:

"Trăieşte! ", de Radu Mihăileanu, la Festivalul de la Berlin

Filme selectate în competiţia festivalului

Filme prezentate în secţiunea Panorama

Filme care vor rula în subsecţiunea Panorama Special

Producţii prezentate în subsecţiunea Dokumente

Radu Jude debutează în lungmetraj la Berlin

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici