Cluburile din Mamaia, obligate să aibă care alegorice în sezonul estival. Mazăre: "Mă îmbrac în toate hainele, mă scălâmbăi pe la toate televizoarele de plăcere?"

Proprietarii de cluburi din staţiunea Mamaia vor trebui să aibă care alegorice cu care să participe, în sezonul estival, la caravanele organizate de Primăria Constanţa, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, în caz contrar urmând să fie amendaţi sau să le fie anulată autorizaţia de funcţionare.

2512 afișări
Imaginea articolului Cluburile din Mamaia, obligate să aibă care alegorice în sezonul estival. Mazăre: "Mă îmbrac în toate hainele, mă scălâmbăi pe la toate televizoarele de plăcere?"

Cluburile din Mamaia, obligate să aibă care alegorice în sezonul estival (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consilierii locali municipali constănţeni au aprobat, marţi, un proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri de stimulare a turismului în staţiunea Mamaia, printre acestea aflându-se şi obligarea proprietarilor de cluburi de a construi un car alegoric cu care să defileze în timpul sezonului estival.

Proiectul a generat dezbateri între consilierul PNL Radu-Bogdan Matei şi primarul Constanţei, Radu Mazăre. Liberalul a spus că proprietarii de cluburi nu trebuie să fie obligaţi să facă acest lucru.

"Mi se pare o măsură anticompetitivă pentru că ridică foarte mult standardul de intrare pe piaţa de cluburi şi forţează un operator economic să facă o investiţie pe care el o consideră a nu fi benefică afacerii lui. Este o măsură coercitivă", a explicat consilierul PNL.

La rândul său, Radu Mazăre i-a răspuns: "Adică eu mă îmbrac în toate hainele, mă scălâmbăi pe la toate televizoarele de plăcere?".

Primarul a precizat că trebuie făcut un efort comun între autorităţi şi agenţi economici pentru dezvoltarea turismului în Mamaia.

"Anul trecut am ţipat eu la ei, că erau de acord, da să mai vedem, că o mai amânau şi din consideraţie pentru mine, după ce am răcnit de două ori, au făcut. Acum am zis că nu mai are sens să răcnesc, le-am spus că le dau hotărâre de consiliu şi asta e viaţa. Lăsând gluma la o parte, ce se întâmplă la Mamaia este rezultatul unui efort comun. Dacă fiecare priveşte prăvălia lui individual, nu se ajunge la ceea ce am reuşit să ajungem cu Mamaia. Dumneavoastră aţi spus că dacă el consideră că este benefic activităţii lui. Păi, aşa poate să considere oricare şi eu pot să consider că nu este benefic activităţii mele de primar, dar de ce să cheltuiesc eu ca să fac care alegorice, să defilez în fiecare săptămână, să aduc toate televiziunile. Pentru ce?", a mai afirmat Radu Mazăre.

În acel moment în discuţie a intervenit un alt consilier PNL, Ana Marcu, care i-a spus primarului: "Diferenţa este că pe dumneavoastră nu v-a obligat nimeni".

Mazăre însă i-a spus că patronii de cluburi câştigă din reclama pe care o face el: "Diferenţa este că el câştigă bani din reclama pe care eu o aduc acolo, iar eu nu câştig nimic. Aşa considerăm noi că se face turism în staţiunea Mamaia şi pot să vă dau mai multe exemple despre cum se face turism în Europa, unde decizia autorităţii îi priveşte pe toţi care sunt implicaţi în fenomenul de turism. Şi vă dau locaţii unde turismul încă funcţionează în Europa şi o să vedeţi că sunt decizii ale autorităţilor locale pe care le respectă cu toţii".

În cele din urmă proiectul de hotărâre a fost supus votului, fiind aprobat cu 24 de voturi "pentru" şi două "împotrivă".

La finalul şedinţei, Radu Mazăre a prezentat şi alte măsuri aflate în acea hotărâre, printre care obligativitatea meniului bilingv la unităţile de cel puţin trei stele şi obligarea magazinelor, teraselor, cafenelelor să aibă deschis în semisezon.

"În primul rând, obligativitatea existenţei meniului bilingv. Ce dracu, că tot ne dăm mari europeni, mari plimbăreţi şi dacă iei să citeşti acolo numai ciorbă în româneşte, nu înţelege nimeni. Şi atunci vor fi obligaţi. Această hotărâre pe care o dăm noi astăzi este făcută de comun acord cu Asociaţia Patronală, fiecare punct de acolo. Pentru că hotelurile sunt obligate prin lege în perioada de semisezon, cum am definit-o noi, să ţină deschis, iar pentru celelalte, cafenele, magazine, restaurante, le-am obligat noi să ţină deschis şi este specificat şi cât. La fel şi pentru cluburi. În plus, cluburile au obligativitatea de a participa la defilarea săptămânală a carelor alegorice şi sunt obligate să îşi facă un car alegoric, se dau şi dimensiunile, şi numărul de animatori sau animatoare că să nu mai văd două speriate, două leşinate pe carul alegoric", a menţionat Radu Mazăre.

Astfel, conform hotărârii adoptate marţi, în şedinţa Consiliului Local Municipal, restaurantele, barurile, unităţile de fast-food, cofetăriile, patiseriile, cafenelele, cluburile, deja clasificate la cel puţin categoria trei stele au obligaţia traducerii listelor de preparate şi băuturi, în cel puţin o limbă de circulaţie internaţională, de regulă engleză. De asemenea, operatorii economici, alţii decât proprietarii şi/sau administratorii de structuri de primire turistice, deţinători ai unui activ în staţiunea Mamaia, în scopul desfăşurării de activităţi economice au obligaţia în perioada de semisezon să asigure funcţionarea acestuia cu un program de funcţionare de 4-6 ore/zi. Perioada de semisezon a fost definită în această hotărâre între 1 mai şi 15 iunie şi între 15 şi 30 septembrie.

Totodată, cluburile au termen până în ultima săptămână a lunii iunie să confecţioneze un car alegoric şi să participe în timpul sezonului estival la caravanele organizate săptămânal de Primăria Constanţa. Carul alegoric va avea o lungime minimă de 8 metri, iar atmosfera pe fiecare car alegoric va fi întreţinută de cel puţin şase animatori sau animatoare.

Pentru nerespectarea acestei hotărâri a Consiliului Local Municipal vor fi date amenzi între 1.000 şi 1.500 de lei pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale şi de la 1.500 de lei la 2.500 de lei în cazul societăţilor comerciale şi se poate ajunge până la anularea autorizaţiei de funcţionare.

Vara trecută, în staţiunea Mamia au fost organizate mai multe parade cu care alegorice, la care a participat şi Radu Mazăre, primarul purtând diferite ţinute: de spartan, de sultan sau de maharajah.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici