Comisar european: Vedetele implicate în scandalul selfie-urilor nud au fost "proaste"

Vedetele implicate în scandalul selfie-urilor nud au fost "proaste", a declarat Günther Oettinger, viitorul comisar european pentru economie digitală şi societate digitală.

475 afișări
Imaginea articolului Comisar european: Vedetele implicate în scandalul selfie-urilor nud au fost "proaste"

Günther Oettinger (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Politicianul german a refuzat să îşi ceară scuze după ce a spus că vedetele au fost "proaste" atunci când au decis să îşi facă fotografii nud, care au fost copiate şi distribuite ulterior de piraţii cibernetici, informează bbc.co.uk.

El a fost aspru criticat pentru comentariile sale, în rândul cărora se regăseşte următoarea frază: "Prostia reprezintă un lucru de care nu îi poţi salva - sau doar parţial - pe oameni".

Günther Oettinger va deveni comisar european pentru economie digitală şi societate digitală în luna noiembrie.

Parlamentarul european Julia Reda l-a atacat imediat pe politicianul german: "Acea declaraţie e de necrezut!".

Într-un text publicat pe blogul ei, Julia Reda, care reprezintă Partidul Piraţilor din Germania, a spus: "Persoana care va fi însărcinată cu recâştigarea încrederii în internet, pentru ca europenii să facă mai multe afaceri online, tocmai a dat vina pe acei oameni ale căror date personale au fost accesate şi distribuite fără permisiunea lor".

"A plasat vina morală pentru acea infracţiune direct pe umerii victimelor, nu pe cei ai infractorilor", a adăugat ea.

Invitat de BBC să îşi clarifice comentariile, Günther Oettinger a spus: "Toată lumea are dreptul la intimitate. Comisia Europeană vrea să facă din «cloud computing» un spaţiu mai sigur".

Întrebat dacă doreşte să îşi ceară iertare pentru acea declaraţie sau să îşi extindă comentariul, politicianul german a răspuns sec: "Nu!".

Günther Oettinger a făcut acele declaraţii în timpul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, luni. El făcea referire la publicarea ilegală pe internet a unor fotografii intime cu peste 80 de femei celebre, în rândul cărora se regăsesc actriţa Jennifer Lawrence şi cântăreaţa Rihanna.

Utilizatorii platformei online 4Chan au fost primii care au distribuit acele imagini nud, care, după câte se pare, au fost obţinute prin accesarea ilegală a unor conturi private de pe platformele de stocare de fişiere online.

Înainte de a face acele comentarii, politicianul german a spus că vorbea "pe jumătate serios".

După o scurtă ezitare, el a adăugat: "Recent au apărut tot mai multe lamentări publice despre celebrităţile care şi-au făcut selfie-uri nud. Pur şi simplu nu-mi vine să cred. Dacă o persoană este suficient de proastă, precum aceste celebrităţi, să îşi facă fotografii nud şi să le publice pe internet, atunci cu siguranţă nu se poate aştepta ca noi să o apărăm. Prostia reprezintă un lucru de care nu îi poţi salva - sau doar parţial - pe oameni".

Criticii lui Oettinger au insistat asupra faptului că, deşi acele imagini erau din punct de vedere tehnic "online", ele erau de fapt păstrate într-o manieră privată - imaginile au fost furate din conturi cloud private aparţinând unor celebrităţi.

Julia Reda a adăugat: "Glumind pe seama unui lucru pe care ar trebui să îl considere o problemă gravă şi făcând acest lucru pe un ton rece şi insultător, Günther Oettinger a ridicat un mare semn de întrebare în privinţa calificării sale pentru acest post (de comisar european, n.r.) prin care ar trebui să modeleze societatea digitală europeană în următorii cinci ani".

Cotidianul german Der Spiegel afirmă că acel comentariu demonstrează faptul că Günther Oettinger "nu are habar de problemele actuale şi chestiunile importante din noul său minister".

Potrivit AFP, alegerea lui Günther Oettinger pentru postul de comisar european pentru economie digitală a fost deja puternic criticată în Germania, întrucât politicianul german, fost comisar european pentru energie, ironizat adeseori pentru engleza lui aproximativă, nu dispune de nicio competenţă recunoscută în acest domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici