Concertul lui Brian May de la Bucureşti: Când rockul se îngemănează cu astrofizica şi reflecţia - GALERIE FOTO

Primul concert susţinut de celebrul chitarist al trupei Queen, Brian May, alături de cântăreaţa britanică Kerry Ellis, luni seară, în România, a lăsat publicul bucureştean al Sălii Palatului transfigurat, extaziat şi profund impresionat, efecte pe care doar marile legende ale muzicii le pot genera.

928 afișări
Imaginea articolului Concertul lui Brian May de la Bucureşti: Când rockul se îngemănează cu astrofizica şi reflecţia - GALERIE FOTO

Concertul lui Brian May de la Bucureşti: Când rockul se îngemănează cu astrofizica şi reflecţia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Luni seară, publicul bucureştean al Sălii Palatului a avut parte de un concert unic, vibrant, sensibil, nostalgic, dar şi exploziv marca Brian May, chitaristul trupei Queen, care a suţinut alături de cântăreaţa britanică Kerry Ellis un spectacol de aproape două ore, punctat de aplauzele furtunoase şi entuziasmul fanilor.

A fost pentru prima oară când chitaristul britanic a venit în România într-un concert ca parte a turneului european „One Voice”, iar aşteptarea i-a răsplătit total pe împătimiţii de rock, dar şi pe cei ai formaţiei Queen care au fost purtaţi pe acordurile unor hituri devenite deja clasice, dar şi pe melodii surprinzătoare care au relevat sensibilitatea celor doi muzicieni şi capacitatea lor de a transmite publicului. La momentul apariţiei sale, pe acordurile unui backing-vocal specific stilului dinamic şi muzical al Queen, legendarul compozitor, chitarist şi vocalist Brian May a primit ovaţiile întregii săli, iar Kerry Ellis s-a ridicat la înălţimea momentului.

Concertul a debutat cu o melodie pop într-un stil liric, delicat, „I who have Nothing”, primele acorduri fiind cele ale chitarei clasice a lui Brian May, iar solista britanică a susţinut linia melodică cu un glas puternic, bogat în nuanţe sonore şi realizând un vibrato vocal extrem de curat.

La finalul acestei prime melodii, chitaristul s-a adresat publicului Sălii Palatului: „Bună seara, Bucureşti!”, a declarat Brian May. „Vorbesc bine? Are you OK?”, a spus May spre încântarea publicului, declarând mai apoi: „Este uimitor. O premieră incredibilă. În toţi anii mei nu am apucat să cânt aici, este un privilegiu incredibil să fiu cu voi în această seară. Si aş dori să v-o prezint pe partenera mea minunată de turneu, doamnelor şi domnilor, Kerry Ellis!”

La rândul său, cântreaţa l-a prezentat pe rocker: „Aş dori să vi-l prezint pe...este unul singur: Doctorul Brian May [May a obţinut în 2007 titlul de Doctor în astrofizică, la Imperial College din Londra şi a fost colaborator la misiunea de pe Pluto a NASA, „New Horizons”-n.r.] . Este o onoare şi o plăcere absolută să fiu aici cu voi şi sper să vă placă spectacolul la fel de mult de mult cum şi nouă ne face plăcere să cântăm pentru dumneavostră. Voi începe cu un cântec care este despre un animal foarte mic, cred că se numeşte fluture...Deci „Fluture” („Butterfly”)”, a declarat Ellis marcând astfel a doua melodie a serii, interpretată vocal de aceasta, cu acompaniamentul lui May.

Chitaristul l-a prezentat şi pe clăparul care a acompaniat melodiile serii: „Doamnelor şi domnilor, nu am putut să luăm cu noi orchestra în autobuz. Doamnelor şi domnilor domnul Jeff Leach! El va fi orchestra noastră.”

Un alt moment emoţionant al show-ului lui Brian May a fost interpretarea melodiei „Dust in the Wind”, a formaţiei Kansas: „Am dori să vă cântăm o melodie despre natura a ceea ce suntem, natura fieăcrei fiinţe umane şi a tuturor fiinţelor de pe planeta Pământ. Aşa cum ştiţi cu toţii, suntem făcuţi din praf. Materia vine din supernove, şi doamnelor şi domnilor, cu toţii suntem praf în vânt.”, a spus Brian May, melodia fiind însoţită de o serie de proiecţii de inspiraţie cosmică.

Cu acest prilej, Kerry Ellis a făcut referire la asociaţia caritabilă a lui Brian May, menită să salveze animalele, „Save Me Charity”, interpretând în acest sens şi melodia „Born Free”cu un mesaj de valorizare a vieţii şi a libertăţii tuturor formelor de viaţă. Totodată, cântecul a fost acompaniat de un videoclip de conştientizare asupra necesităţii conservării naturii, reprezentându-i pe cei doi muzicieni într-o expediţie paşnică de tip safari, atrăgând la final atenţia asupra „importului de trofee de lei care trebuie să înceteze.”

Pe de altă parte, subiectele mai sensibile au alternat cu momente amuzante, Brian May neezitând să glumească pe seama unuia dintre membrii echipei sale, Pete Malandrone, „omul cu chitara”, mai precis tehnicianul de chitare al muzicianului, întrucât acesta a fost indispensabil desfăşurării spectacolului când May a schimbat cu dexteritate mai multe versiuni ale acestui instrument, în funcţie de caracterul piesei, printre care şi cunoscuta sa chitară artizanală, de dimensiuni mai reduse, „Red Special”, alintată drept „Mini May”, care a contribuit profund la mărcile sonore ale formaţiei Queen.

În total au fost 20 de melodii punctate fie de solourile vocale ale muzicianului sau ale lui Kerry Ellis, dar şi de pasaje solo de chitară, de maximă virtuozitate. „Poate aţi dori o melodie de la Queen?”, a tachinat Brian May publicul, adăugând: „O parte dintre voi veţi veni să vedeţi spectacolulul Queen din vară. Între timp, vă putem cânta o melodie, dar voi trebuie să ne ajutaţi. Sunteţi gata?” a întrebat rockerul, spunând mai apoi în română: „Cântaţi cu noi?”, spre deliciul auditoriului românesc, interpretând cunoscuta melodie „Somebody to Love”. Românii din Sala Palatului au fredonat cu dezinvoltură refrenul melodiei, atmosfera fiind una extrem de degajată.

A urmat apoi o serie de şlagăre alese cu gust, cu mare priză la public şi adecvate acestui tip de concert rock printre care celebra „Can't Help Falling In Love” de Elvis Presley: „Ne simţim foarte aventuroşi. O să vă interpretăm o melodie de Elvis”, îndelung aplaudată de publicul vizibil sensibilizat.

„Suntem într-o dispoziţie nostalgică, aşa că dorim să vă interpretăm ceva din The Beatles. Vi-i amintiţi pe The Beatles? Îi iubim pe The Beatles. Ne-ar plăcea să vă interpretăm o melodie a lui Lennon şi McCartney”, a declarat rockerul spre încântarea românilor, optând pentru melodia „Tell Me What You See”, cu acompaniament de pian, interpetată vocal de Brian May şi Ellis, pe versurile reflexive ale celor de la The Beatles. De asemenea, Ellis a cântat melodia „The way we were” a Barbrei Streisand, pe fundalul ecranului din spatele scenei fiind proiectat un videoclip-colaj de fotografii reprezentând imagini din copilăria lui Kerry Ellis şi a lui May.

Brian May a optat şi pentru melodia „Something” a lui George Harrison de la legendarii Beatleşi, despre care a declarat: „Cei care şi-i amintesc pe Beatles îşi amintesc că marele parteneriat muzical al formaţiei care a cucerit lumea a fost cel dintre Lennon şi McCartney, dar mai era un membru al formaţiei, cel mai tânăr, mai timid la început care la final a înflorit şia devenit un compozitor fantastic. Numele lui este George Harrison.”

May şi Ellis au cântat şi „One Voice” compusă de Ruth Mood, într-o interpretare originală, cântecul care dă numele turneului european al celor doi muzicieni, o melodie despre unitatea creată prin muzică. Pe lista de cântece a urmat „Life is Real”, cunoscută şi ca „Song for Lennon”, a lui Freddie Mercury: „V-am cântat melodii din trecut, ale oamenilor care nu mai sunt printre noi, în moduri care poate ne-au întristat dar şi în feluri în care ne putem bucura, aceştia ne-au lăsat în urmă ceva minuat. Dragul nostru prieten Freddie Mercury nu face exceptiţe. Vă voi cânta o melodie Freddie Mercury, Bucureşti!”, i-a mai transmis May publicului românesc. Cântecul a fost un memento adresat regretatului Mercury, reuşind să transforme Sala Palatului cu cele 4000 de locuri într-un cadru intim, aproape familial.

În plus, Kerry Ellis a avut ea însăşi un moment muzical lăsându-l pe May să părăsească scena pentru câteva minute, vorbind despre experienţa sa de actriţă de musicaluri interpretate pe Broadway şi West End şi cântând melodia „I'm Not That Girl”.

Cea de-a 13-a melodie a serii a fost una cu totul spectauloasă ducând publicul în zona experimentalului şi a improvizaţiei, acordurile grave dar şi cele acute ale chitarei bass apropiindu-se de sunetele cosmice, solo-ul de chitară al lui Brian May reamintind de cunoscutele armonii de la Queen, modulând pe teme hard şi heavy rock. Improvizaţiile s-au transformat într-o melodie în amintirea lui Freddie Mercury numită „Last Horizon”.

„Mai vreţi o melodie. Ne place să ne simţim apropiaţi, cred că ne simţim cu toţii ca şi cum am fi în sufrageria voastră”, a spus May înainte de a celebra „Love of My Life”, unde publicul a dorit să cânte referenul. Pe lista serii au mai figurat şi melodiile „Who Wants to Live Forever” din filmul din 1986 „Nemuritorul”, iar un moment cu totul spectaculos a fost cel al melodiei „39”, tot a celor de la Queen, pe care May i-a dedicat-o primului astronaut român care a călătorit în spaţiu, Dumitru Prunariu, aflat în public.

Cum era de aşteptat, melodia „We will Rock You” a fost „hitul serii”, tot publicul fiind în picioare şi bătând din palme pe ritmul celebrului cântec care debutează cu soloul de chitară al lui May, cântând şi refrenul în timp ce sala a fost umplută de efecte de lumini. Aplauzele au fost unele delirante, minute în şir publicul ovaţionând reprezentaţia lui Brian May şi a lui Kerry Ellis.

Ultimele două cântece au fost „No One But You” („Only the Good Die Young”), dedicată lui Freddie Mercury, de pe albumul „Queen Rocks” din 1997 şi „Crazy Little Thing Called Love”, readucând buna dispoziţie şi păstrând vie memoria lui Mercury, amintind, totodată, de electrizantele reprezenţii Queen de altădată. Brian May a mulţumit publicului român pentru aplauze şi a încheiat spectacolul cu promisiunea viitorului concert din vară, programat pentru 21 iunie, alături de Adam Lambert, în Piaţa Constituţiei, când va cânta cele mai cunoscute piese ale trupei Queen lansate de-a lungul timpului.

Concertul de luni seară, un eveniment marca Emagic Classics, platforma care a mai găzduit în trecut show-urile unor artişti internaţionali celebri, s-a dovedit un spectacol de neuitat, punând publicul bucureştean al Sălii Palatului în contact cu un chip mai puţin cunoscut al chitaristului Brian May, unul emoţionant, capabil să transpună auditoriul într-o stare de graţie, reînviind imaginea lui Freddie Mercuri şi sonoritatea inconfundabilă a trupei Queen. Pe de altă parte, colaborarea cu solista britanică şi actriţa Kerry Ellis, cunoscută pentru rolul lui Meat din musicalul "We Will Rock You" s-a dovedit a fi una inspirată. Încurajările venite din partea mentorului său, Brian May, şi îndelunga prietenie a celor doi, au rezultat în mai multe colaborări de studio, chitaristul fiind producătorul albumului "Anthems", primul din cariera discografică a lui artistei în vârstă de 37 de ani, Kerry Ellis.

De-a lungul unei cariere de peste 40 de ani, Queen a adunat o listă colosală de premii, recorduri, prezenţe în Hall of Fame, performanţe de neegalat de nicio altă trupă. Vânzări de sute de milioane de unităţi, inclusiv un număr fără precedent de albume şi single-uri de top în clasamentele muzicale care continuă şi în prezent să poziţioneze trupa Queen în rândul primelor 10 cu cele mai mari vânzări pe iTunes. Acestor performanţe li se adaugă alte şapte premii Ivor Novello, un trofeu MTV Global Icon, două piese incluse în Grammy Hall of Fame - "We Will Rock You" şi "We Are the Champions" - melodii care şi în prezent sunt cel mai des folosite în timpul evenimentelor sportive din întreaga lume, transformând Queen într-una dintre cele mai iubite şi apreciate trupe. Queen a reuşit totodată performanţa de a deveni prima trupă care a vândut peste şase milioane de copii ale unui album în Marea Britanie, cu materialul "Greatest Hits", care a mai doborât un record: peste 1.422 de săptămâni în British Album Chart. Mai mult decât atât, statisticile arată că cel puţin una din trei familii de englezi deţine o copie a albumului "Greatest Hits", lansat în octombrie 1981.

În ciuda faptului că solistul trupei, Freddie Mercury, unul dintre cei mai talentaţi muzicieni ai scenei rock, a murit în 1991, Queen a rămas una dintre cele ma respectate trupe din istoria rock, posesoare a unui catalog impresionant de hituri care au rămas şi în prezent la fel de actuale: "Bohemian Rhapsody", "Another One Bites the Dust", "Crazy Little Thing Called Love", "Radio Ga Ga", "Killer Queen", "Fat Bottomed Girls", "Bicycle Race".

Cu o măiestrie compoziţională impresionantă, virtuozitate muzicală şi un talent nemărginit transpus în reprezentaţii live spectaculoase, Queen - Brian May, Freddie Mercury, Roger Taylor şi John Deacon - a cucerit inimi şi clasamente ca nicio altă trupă din istorie, moştenire ce continuă să dăinuie datorită devotamentului pe care May şi Taylor îl păstrează pentru ceea ce Queen înseamnă cu adevărat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici