Concertul Pink Martini - un amalgam fermecător de poveşti şi ritmuri din întreaga lume

Orchestra Pink Martini a adus, sâmbătă seara, pe scena Ciuc Summer Fest, ritmuri şi poveşti din întreaga lume, din Orientul Mijlociu până în Rusia, într-un concert unic prin diversitatea genurilor muzicale şi expresivitatea interpretării.

48 afișări
Imaginea articolului Concertul Pink Martini - un amalgam fermecător de poveşti şi ritmuri din întreaga lume

Concertul Pink Martini - un amalgam fermecător de poveşti şi ritmuri din întreaga lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Muzica Pink Martini seamănă mai mult decât orice cu o plimbare nocturnă prin marile porturi şi oraşe ale lumii, unde forfota, aromele, mulţimea de glasuri şi poveştile nu se mai văd, dar le poţi ghici sau intui.

Din Orientul Mijlociu, prin porturile din Istanbul, Napoli şi Lisabona, muzica lor ajunge în cafenelele din Paris, la Praga pentru a prinde zorii, pentru ca mai apoi să ajungă la Moscova şi să deschidă, pentru câteva clipe, sala de concerte de la Balşoi unde se cântă Ceaikovski, şi să îşi continue voiajul până pe plajele Braziliei.

Cei de la Pink Martini au urcat pe scenă, la Bucureşti, în jurul orei 21.30 şi pentru mai bine de o oră şi jumătate şi-au încântat publicul, de circa 4.000 de spectatori, cu muzica lor inspirată din diverse culturi şi interpretată cu mult talent. Iubirea unei sirene pentru un marinar din Napoli, frumuseţea clădirilor portugheze acoperite de azulejos, liniştea micilor oraşe americane sau dilema unui bărbat îndrăgostit de plajele italiene de la Marea Adriatică, dar şi de ninsoarea din Moscova sunt numai câteva dintre poveştile pe care le-au spus cei de la Pink Martini, prin muzica lor, spectatorilor români veniţi la Zone Arena.

"Bună seara! Ne bucurăm să fim iar aici!", a spus în româneşte Thomas Lauderdale, fondatorul formaţiei. El le-a mulţumit celor prezenţi că au venit la concert şi, de mai multe ori pe parcursul show-ului, a povestit, în limba română, tema melodiilor ce urmau să fie interpretate. Totodată, Lauderdale a vorbit publicului şi despre Festivalul trandafirilor, o tradiţie din oraşul Portland, de unde provine trupa, eveniment în cadrul căruia regină a sărbătorii a fost aleasă o tânără de origine română.

Formaţia a interpretat melodii de pe toate cele patru albume, deschizând concertul cu unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale - "Let's Never Stop Falling In Love". Au urmat, pe parcursul concertului, melodii precum "Ninna Nanna", "City Of Night", "Sympathique", "Hey Eugene!", "Cante e Dance", "Bukra Wba'do", "Amado Mio", "Dosvedanya Mio Bambino" sau "Splendor In The Grass". Spre dezamăgirea multora dintre spectatori, la bis, cei de la Pink Martini nu au cântat decât o melodie, "Brazil", însă şi-au aşteptat fanii la o sesiune de autografe, într-un cort amenajat în apropierea scenei.

Concertul Pink Martini a fost deschis de formaţiile Brum Conspiracy şi Urma, care au urcat pe scena principală, şi Les Elephants Bizarres şi Kumm care au cântat pe scena de la Arena Jagermeister/ Silent Disco. De altfel, China Forbes, solista formaţiei, le-a mulţumit celor de la Urma pentru prestaţia lor.

Acesta a fost cel de-al treilea concert pe care Pink Martini l-a susţinut în România, după cele din 2007 şi 2009.

Cu un sound ce îmbină influenţe variate, de la cuban-jazz şi muzică de cameră până la marşuri braziliene şi soundtrack-uri de filme noir, formaţia Pink Martini, din Portland, Oregon, şi-a etalat repertoriul multilingvistic pe scene din întreaga lume.

Pianistul Thomas Lauderdale a fost cel care a pus bazele formaţiei, în 1994, pe vremea când era student la Harvard. Aici a cunoscut-o pe China Forbes, "diva" Pink Martini, iar repetiţiile din camera de cămin - ariile de Verdi şi Puccini interpretate de Forbes şi acompaniate de Lauderdale la pian - au reprezentat începutul colaborării celor doi.

Prima piesă a formaţiei, "Sympathique (Je ne veux pas travailler)", a devenit instant un hit în Franţa şi a dat numele primului album Pink Martini. Lansat în 1997, "Sympathique" a primit discul de platină în Franţa şi pe cel de aur în Elveţia, Grecia şi Turcia. Succesul a fost confirmat şapte ani mai târziu de cel de-al doilea album, "Hang on Little Tomato", premiat în Germania, Franţa, Canada, Grecia şi Turcia.

"Hey Eugene!", o altă a treia apariţie discografică semnată Pink Martini, oferă ascultătorului o călătorie în jurul lumii, un "studiu arheologic al muzicii, îmbinând melodii şi ritmuri din diferite părţi ale globului pentru a crea un sound modern", după cum spune Thomas Lauderdale.

Cel de-al patrulea album din discografia Pink Martini - "Splendor In The Grass" - cuprinde nouă cântece originale şi patru coveruri (în engleză, italiană, franceză şi spaniolă). "Splendor in the Grass" a fost înregistrat în oraşul natal al trupei, Portland, şi produs de pianistul Thomas Lauderdale împreună cu un vechi colaborator, Alex Marashian - unul dintre colegii lui Lauderdale şi al lui China Forbes. De asemenea, albumul conţine colaborări cu invitaţi speciali: legendara Chavela Vargas, Emilio Delgado şi Ari Shapiro & Courtney Taylor-Taylor. Cel mai recent album Pink Martini, lansat în 2009, este o îmbinare surprinzătoare de mai multe genuri, conţinând influenţe din muzica clasică, mai ales din Schubert şi Ceaikovski, din repertoriul jazz şi din melodiile anilor '70.

Duminică, ultima seară a festivalului Ciuc Summer Fest, va fi destinată exclusiv rock-ului, pe scena principală urmând să urce, înainte de show-ul Gary Moore, trupele E.M.I.L. şi Viţa de Vie, în timp ce în Arena Jagermeister publicul va putea să-i urmărească pe The Mono Jacks şi The MOOoD.

Material de Gabriela Dita, gabriela.dita@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici