Consumul de carne creşte riscul de cancer pulmonar

Persoanele care consumă multă carne roşie şi procesată prezintă riscuri mai mari de a se îmbolnăvi de cancer, mai ales pulmonar şi colorectal, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani.

14 afișări
Imaginea articolului Consumul de carne creşte riscul de cancer pulmonar

Consumul de carne creşte riscul de cancer pulmonar

Lucrarea face parte dintr-un studiu mai mare care a pus în evidenţă asocierea dintre consumul de carne şi cancerul pulmonar. Noul studiu sugerează faptul că persoanele care consumă multă carne prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la ficat şi esofag. Bărbaţii care consumă regulat carne roşie prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la pancreas.

"O scădere a consumului de carne roşie şi procesată ar putea reduce incidenţa cancerului în multe zone", este de părere profesorul Amanda Cross, de la Institutul naţional de oncologie din SUA, coordonator al acestui studiu, publicat în PLoS Medicine.

La studiu au participat 500.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 71 de ani. După opt ani de la debutul studiului, au fost diagnosticate 53.396 de cazuri de cancer.

"Riscurile semnificative din punct de vedere statistic (între 20 şi 60%) au fost înregistrate în cazul cancerului esofagian, colorectal, pulmonar şi la ficat", au indicat cercetătorii.

Persoanele care consumau cea mai mare cantitate de carne procesată (20%) prezentau cu 20% mai multe riscuri de a dezvolta un cancer colorectal şi cu 16% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar. "Consumul de carne roşie a fost asociat şi cu un risc ridicat de cancer esofagian şi la ficat", au spus cercetătorii.

Carne roşie este cea de vită, porc sau miel. Carnea procesată include şunca, cârnaţii din carne roşie sau pui, aperitivele reci, slănina, crenvurşti etc.

Carnea poate produce cancer prin mai multe căi: "de exemplu, este o sursă de grăsimi saturate şi fier, elemente cancerigene", spun cercetătorii. Carnea este, de asemenea, bogată în agenţi chimici care produc mutaţii genetice, precum nitrozamine, aminele heterociclice şi hidrocarburi aromate policiclice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici