Creatura bizară, fără ochi şi urechi, care trăieşte îngropată în nisip. FOTO

Cârtiţa aurie Van Zyl este o creatură extraordinară, pe cale de dispariţie: nu are ochi sau urechi vizibile şi „înoată” chiar sub suprafaţa dunelor de nisip din Africa de Sud, relatează CNN.

2906 afișări
Imaginea articolului Creatura bizară, fără ochi şi urechi, care trăieşte îngropată în nisip. FOTO

Sursa: Profimedia Images

Această specie extrem de rară a fost localizată în numai două zone de pe Glob, ambele aflate în deşertul Karoo Succulent, care se întinde între Namibia şi Africa de Sud. Este un teritoriu recunoscut la nivel mondial pentru biodiversitatea nemaiîntâlnită într-o zonă aridă, potrivit UNESCO.
 
În mod neobişnuit pentru un deşert, în Karoo-ul Succulent există o abundenţă de plante - inclusiv o treime din speciile suculente din lume (precum cactusul ori aloe vera), care pot supravieţui temperaturilor scăzute stocând apa în tulpini şi frunze. Acestea le servesc drept hrană animalelor şi insectelor din deşert, care sunt afecatate la rândul lor de braconieri, a relatat CNN. S-au făcut solicitări pentru demararea unor proiecte mai serioase, care să protejeze deşertul Karoo Succulent, cu fauna şi flora sa unică în lume.
 
 
Pentru ecologiştii care asigură protejarea creaturilor pe cale de dispariţie din Karoo, una dintre cele mai mari provocări este să identifice exact locul în care trăiesc aceste cârtiţe aurii în vastul deşert.
 
Ian Little este cercetător la Universitatea Cape Town şi încearcă să protejeze aceste fiinţe neobişnuite. „Chiar dacă păşeşti uşor, te pot simţi venind de la o distanţă mare şi atunci se îngroapă adânc”, a relatat el. "Se mişcă prea repede pentru a le putea prinde, însă nu parcurg distanţe lungi." Dronele ar putea fi soluţia salvatoare pentru oamenii de ştiinţă.
 
 
Cârtiţele aurii ale lui Van Zyl nu au ochi, nici urechi vizibile, şi secretă un ulei violet. Fiind atât de rare şi neobişnuite în ceea ce priveşte aspectul, cercetătorii depun toate eforturile în încearcarea de a le salva.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici