CRONOLOGIE: Momentele-cheie din viaţa reginei Elizabeth a II-a - GALERIE FOTO

La vârsta de 85 de ani, Elizabeth a II-a a Marii Britanii sărbătoreşte anul acesta 60 de ani de domnie, fiind al doilea cel mai longeviv monarh din istoria ţării. Iată cele mai importante date din biografia reginei.

1162 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Momentele-cheie din viaţa reginei Elizabeth a II-a - GALERIE FOTO

CRONOLOGIE: Momentele-cheie din viaţa reginei Elizabeth a II-a - GALERIE FOTO (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

21 aprilie 1926: Se naşte, la Londra, Elizabeth Alexandra Mary, primul copil al ducelui şi ducesei de York, care vor deveni regele George al VI-lea şi regina Elizabeth.

11 decembrie 1936: Elizabeth devine moştenitoarea tronului când tatăl ei devine regele Marii Britanii, după abdicarea fratelui său, Edward al VIII-lea.

1940: La un an de la începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, Elizabeth, în vârstă de 14 ani, susţine primul său discurs difuzat de BBC, adresându-se tuturor copiilor din Marea Britanie şi Commonwealth.

1942: Prima ieşire publică. Când sărbătoreşte împlinirea vârstei de 16 ani, participă la inspectarea regimentului de infanterie Grenadier Guards, în care este colonel-şef (responsabil de relaţia dintre regiment şi familia regală, fără rol operaţional).

1947: Prima vizită oficială în străinătate - în Africa de Sud, cu familia

20 noiembrie 1947: Căsătoria cu prinţul Philip. Elzabeth l-a întâlnit pe Philip al Greciei şi Danemarcei, un văr îndepărtat, mai mare cu cinci ani decât ea, în 1934, iar la numai 13 ani s-a îndrăgostit de acesta. Pentru nuntă, în condiţiile în care ţara nu îşi revenise complet după război, Elizabeth a avut nevoie de cupoane să-şi cumpere material pentru rochia de mireasă, creată de Norman Hartnell.

1948: Naşterea primului său copil, Charles, moştenitorul tronului

1950: Naşterea fiicei sale Anne

1952: Elizabeth îl înlocuieşte pe tatăl ei, care era bolnav, într-o serie de vizite în ţările Commonwealth-ului, alături de prinţul Philip.

6 februarie 1952: Aflându-se în Kenya, este informată de decesul tatălui ei şi devine noul monarh.

2 iunie 1953: Încoronarea reginei Elizabeth a II-a la Westminster Abbey. A fost prima ceremonie de încoronare transmisă în direct la televiziune.

1960: Naşterea celui de-al doilea fiu, Andrew

1964: Naşterea celui de-al treilea fiu, Edward

1977: Jubileul de Argint

1978: Primul dintr-o întreagă serie de divorţuri regale. Sora reginei, Margaret, se desparte de fotograful Anthony Armstrong-Jones (Lord Snowdon), după 18 ani de căsnicie.

1980: Elizabeth îl întâlneşte pe papa Ioan Paul al II-lea, în prima vizita de stat la Vatican a unui monarh britanic. Doi ani mai târziu, papa vizitează Marea Britanie.

1981: Căsătoria lui Charles cu Diana Spencer, urmărită de milioane de oameni din întreaga lume

25 decembrie 1992: Regina vorbeşte despre un "annus horribilis" în discursul său tradiţional de Crăciun, la sfârşitul unui an în care trei dintre copiii săi au divorţat, fiii săi Charles şi Andrew şi fiica sa Anne.

31 august 1997: Moartea prinţesei Diana într-un accident de maşină la Paris. Absenţa unei reacţii a reginei în zilele imediat următoare, în contrast cu emoţia populaţiei, este criticată. Regina susţine un discurs transmis în direct pe 5 septembrie, cu o zi înainte de înmormântarea Dianei.

2002: Jubileul de Aur, marcat de moartea surorii sale, Margaret, pe 9 februarie, urmată de moartea reginei-mame Elizabeth, la vârsta de 101 ani, pe 30 martie

2005: Charles se recăsătoreşte, cu Camilla Parker Bowles, iubita sa de mult timp, în cadrul unei ceremonii private.

aprilie 2009: Soţul ei, Philip, devine cel mai longeviv prinţ consort al Marii Britanii.

29 aprilie 2011: Căsătoria nepotului său, prinţul William, al doilea în ordinea succesiunii la tron, cu Kate Middleton, la Westminster Abbey, ceremonie urmărită de două miliarde de telespectatori

mai 2011: Vizita de stat de patru zile în Irlanda. A fost prima vizită a unui monarh britanic în Irlanda de când această ţară şi-a câştigat independenţa în 1922, în cursul căreia regina şi-a exprimat "profunda compasiune" pentru victimele tumultoasei istorii comune a celor două ţări.

octombrie 2011: Asistă la o reuniune a Commonwealth-ului în Australia, unde se decide schimbarea regulilor de succesiune la tronul Marii Britanii, astfel încât primul copil, chiar dacă este o fată, va moşteni tronul.

decembrie 2011: Prinţul Philip, în vârstă de 90 de ani, este internat timp de patru zile din cauza unei artere coronare blocate. Ducele de Edinburgh a părăsit spitalul la patru zile după ce a fost operat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici