Cum să vă petreceţi vacanţa într-un mod politicos

În plin sezon estival, o călătorie în străinătate reprezintă planul de vacanţă al multora dintre noi, însă gândul la zilele de lenevie, temperaturile plăcute şi liniştea dintr-o staţiune izolată ne poate face adeseori să uităm bunele maniere.

56 afișări
Imaginea articolului Cum să vă petreceţi vacanţa într-un mod politicos

Cum să vă petreceţi vacanţa într-un mod politicos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Politeţea la bordul avioanelor

Stresul unei călătorii aeriene reprezintă un adevărat test de comportament chiar înainte de a ajunge la destinaţie, iar spaţiile relativ mici de la bordul aeronavelor impun comportamentul politicos drept o condiţie esenţială în timpul zborului. Nu încălcaţi "teritoriul" celorlalţi pasageri: păstraţi-vă coatele lipite de corp, aşezaţi-vă fotoliul într-o poziţie lejer înclinată, pentru a evita micşorarea spaţiului în care vecinul din spate îşi ţine picioarele. Conversaţia amicală cu vecinii de scaun poate fi plăcută, însă trebuie să ştiţi întotdeauna când să vă opriţi şi să păstraţi liniştea.

Consumaţi alcool cu moderaţie. Un comportament gălăgios îi va irita pe ceilalţi pasageri. Ajutaţi-i pe pasagerii în vârstă (sau pe cei scunzi de statură) să îşi aşeze (sau să îşi scoată) bagajele în (din) compartimentele de deasupra scaunelor. Fiţi răbdător atunci când a sosit momentul să coborâţi din avion şi nu uitaţi să mulţumiţi întotdeauna echipajului de bord pentru serviciile prestate.

Şocul cultural

Respectarea obiceiurilor ţărilor în care călătoriţi este un lucu esenţial. Citiţi întotdeauna partea introductivă a ghidurilor de călătorie în care veţi găsi descrierea obiceiurilor şi a normelor de conduită din ţara de destinaţie.

Observaţi comportamentul persoanelor din jur şi încercaţi să vă comportaţi la fel ca ei. Evitaţi să fiţi arogant, imaginându-vă că toată lumea vorbeşte - sau ar trebui să vorbească - limba engleză. Încercaţi să evitaţi orice "pas greşit" - nu vă arătaţi tălpile picioarelor în Thailanda şi nu mâncaţi cu mâna stângă în India.

Interesaţi-vă din timp asupra normelor de etichetă de bază, în special în ceea ce priveşte banii - de exemplu tocmeala şi bacşişul. Arătaţi-vă îndatoritor faţă de ghidul sau de partenerul de călătorie. Respectaţi planul de călătorie sugerat de acesta, ascultaţi cu atenţie tot ceea ce vă spune şi respectaţi bugetul stabilit de comun acord cu acesta.

Comportamentul pe plajă

Plaja reprezintă un loc public neobişnuit, în care oamenii poartă articole vestimentare considerate echivalentul lenjeriei intime. Însă, chiar şi într-un astfel de mediu aparent intim, comportamentul trebuie să fie guvernat întotdeauna de respectul şi consideraţia pentru cei din jur.

Respectaţi spaţiul celorlalte persoane. Păstraţi o distanţă echivalentă cu lărgimea unui prosop de baie faţă de persoana cea mai apropiată de pe plajă şi nu-i incomodaţi pe vecini. Nu uitaţi că nisipul ajunge cu multă uşurinţă la mare distanţă, iar atunci când vă strângeţi prosopul, ţineţi cont de direcţia în care bate vântul.

Muzica trebuie întotdeauna ascultată doar la cască, niciodată la boxe, iar sporturile de echipă trebuie practicate doar în zone neocupate de alte persoane.

Costumele de baie trebuie să vă acopere părţile intime. Evitaţi costumele de baie de tipul tanga sau micro-slip. Faceţi plajă topless doar pe o plajă pustie sau pe o plajă special rezervată. Nu vă uitaţi niciodată insistent la celelalte persoane de pe plajă. În magazine şi restaurante, acoperiţi-vă cu tricouri sau rochii. Nu lăsaţi mizerie după ce plecaţi - adunaţi toate gunoaiele din locul în care aţi stat şi luaţi-le cu dumneavoastră până la cel mai apropiat tomberon.

Hoteluri

Un zâmbet şi un comportament civilizat atrag de la sine servicii de calitate. Încercaţi să nu uitaţi aceste sfaturi atunci când vă cazaţi la hotel. Nu uitaţi să daţi bacşiş portarului şi bellboy-ului pentru fiecare geamantan transportat de către aceştia (1-2 dolari sau euro). Portarul poate fi recompensat dacă v-a ajutat cu transportul bagajelor sau găsirea unui taxi. Angajaţii din departamentul de room-service pot fi recompensaţi atunci când aduc comanda în cameră, însă nu uitaţi să lăsaţi o bancnotă în cameră pentru cameristă, dacă aţi petrecut în acel hotel o perioadă suficient de lungă.

Îmbrăcaţi-vă decent în spaţiile publice ale hotelului. Chiar dacă vă întoarceţi de la piscină, asiguraţi-vă că v-aţi uscat şi că nu sunteţi în costum de baie. Barurile hotelurilor sunt de cele mai multe ori locuri sofisticate şi liniştite. Evitaţi comportamentul zgmotos şi violent.

Lăsaţi camera de hotel într-o stare rezonabilă înainte de venirea cameristei - strângeţi patul, agăţaţi prosoapele pe suporturile din baie, nu lăsaţi hainele pe podea etc. Respectaţi programul de odihnă al celorlalţi turişti şi lăsaţi comportamentul rock'n'roll în seama starurilor din această branşă. Respectaţi ora de plecare din hotel sau avertizaţi-i pe angajaţii din serviciul de recepţie că vă întârziaţi plecarea.

Vile şi bungalouri

Vacanţele petrecute cu prietenii pot deveni experienţe memorabile, iar vilele şi bungalourile oferă unele dintre cele mai bune şi mai abordabile facilităţi. Asiguraţi-vă însă că vă veţi aminti de această vacanţă din motive pozitive.

Respectaţi-vă prietenii ca pe oricare alt coleg de vacanţă. Nu faceţi zgomot în timpul nopţii sau la primele ore ale dimineţii dacă prietenii dumneavoastră se află în pat în acel moment. Frigiderul conţine provizii pentru toţi, deci nu trebuie să îi lăsaţi pe ceilalţi fără mâncare şi băutură. Respectaţi programul prin rotaţie al sarcinilor menajere - gătit, duş, spălat etc. Amintiţi-vă regula majorităţii: mergeţi acolo unde merg toţi şi faceţi ceea ce doresc să facă şi colegii de vacanţă. Nu uitaţi: vacanţele petrecute în vile şi bungalouri înseamnă respectarea normelor traiului în comun.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici