Cum va arăta tatuajul tău peste 20 de ani? Un model matematic prezice forma acestuia odată cu înaintarea în vârstă

Un cercetător britanic a pus la punct un model matematic capabil să prezică forma pe care un tatuaj o va avea la 20 de ani după ce a fost realizat.

2058 afișări
Imaginea articolului Cum va arăta tatuajul tău peste 20 de ani? Un model matematic prezice forma acestuia odată cu înaintarea în vârstă

Cum va arăta tatuajul tău peste 20 de ani? Un model matematic prezice forma acestuia odată cu înaintarea în vârstă (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Tatuajele "îmbătrânesc" la rândul lor mai bine sau mai puţin bine, în funcţie de calitatea pielii, mărimea desenului şi expunerea la soare.

Anticiparea gradului de difuziune sub piele a unui tatuaj este foarte importantă atât din punct de vedere estetic, cât şi din punct de vedere medical, cerneala conţinând de multe ori metale grele precum mercur, plumb, nichel şi zinc.

"Tatuajele sunt incredibil de populare, peste o treime dintre tinerii americani cu vârstele cuprinse în intervalul 18 - 25 de ani fiind tatuaţi", a declarat Ian Eames, de la University College London (UCL). "S-au făcut progrese importante pentru a urmări evoluţia particulelor de cerneală timp de câteva luni, însă cunoaştem prea puţine lucruri despre evoluţia lor pe termen lung", a mai spus acesta.

Acest cercetător a studiat gradul de dispersie al cernelii în straturile pielii pentru a obţine o formulă matematică, pe care a aplicat-o apoi în cazul mai multor tatuaje, cu scopul de a afla contururile viitoare ale acestora pe termen lung.

Injecţia cu cerneală are mai întâi ca efect o reacţie imunitară, globulele albe concentrându-se în acea zonă pentru a curăţa plaga. O parte din cerneală este astfel eliminată prin sistemul limfatic, iar restul este captată în celule (fibroblaste) de la suprafaţa pielii. Pe măsură ce ele îmbătrânesc, particulele de cerneală vor fi difuzate sub piele, odată cu diviziunea şi moartea celulelor.

"Tipul de piele, vârsta, mărimea tatuajului, expunerea la soare şi tipul de cerneală utilizată influenţează felul în care tatuajul se va atenua cu timpul", consideră profesorul Eames.

"În general, studiul meu demonstrează faptul că detaliile fine ale tatuajului vor dispărea primele, în timp ce liniile mai groase vor fi mai puţin afectate. Tatuajele fine pot fi foarte frumoase după ce sunt realizate, dar ele au tendinţa de a-şi pierde conturul după 15 ani", a adăugat acelaşi specialist.

Studiul a fost publicat în revista Mathematics Today.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici