De Ziua Europei, expoziţii şi concerte în Bucureşti

Bucureştenii vor putea dansa, cânta, desena, mânca sarmale şi participa la defilări, parade şi alte evenimente vor avea loc în Bucureşti, cu ocazia Zilei Europei, seria manifestărilor fiind deschisă, vineri seară, cu un spectacol organizat de municipalitate.

879 afișări
Imaginea articolului De Ziua Europei, expoziţii şi concerte în Bucureşti

De Ziua Europei, expoziţii şi concerte în Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Bucureştenii vor putea participa, astfel, la mai multe manifestări organizate de autorităţile locale ale sectoarelor 2, 3, 4 şi 6, precum şi de municipalitate.

Manifestările organizate de Ziua Europei încep, vineri, în Bucureşti, cu un spectacol de lumini, dans şi muzică, programat între orele 20.30 şi 21.45. Spectacolul este organizat de autorităţile locale la Arcul de Triumf, iar în cadrul său va fi arborat drapelul Uniunii Europene la Bucureşti, pe Arcul de Triumf şi în faţa Primăriei Capitalei.

Sâmbătă şi duminică, Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor, accesul pe terasa superioară urmând să fie liber. Publicul va putea vizita între orele 10.00 şi 17.30, patru expoziţii amenajate în interiorul monumentului - "Marele Război al Reîntregirii Neamului" (fotografie şi film), "Heraldica Marilor Familii Boiereşti" (efigii din bronz, fotografii), "Arcul de Triumf în Imagini", "Marea Unire de la 1918" (coroanele şi sceptrul regal, fotografii).

Tot sâmbătă şi duminică, între orele 15.30 şi 17.30, vor avea loc defilări la Arcul de Triumf, mânuiri de arme - regulamentare şi libere, exerciţii tactice, ceremonii militare şi de depunere a jurământului militar, schimbarea gărzii, rugăciunea, onorul funerar în memoria eroilor. La defilare vor participa şi 12 soldaţi îmbrăcaţi în uniforme din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Şi autorităţile locale ale sectorului 2 au anunţat aniversarea Zilei Europei prin organizarea unei parade militare, defilarea a peste o mie de elevi, lansarea a peste 1.500 de porumbei, precum şi pregătirea a peste 30.000 de sarmale care vor fi servite bucureştenilor prezenţi la evenimente.

Sarmalele vor fi pregătite de mai mulţi bucătari de la diferite restaurante, după reţeta fiecăruia.

Pentru preparea acestora vor fi folosite 300 de bucăţi de varză acră, 90 de kilograme de carne de porc, 60 de kilograme de carne de vită, 60 de kilograme de ceapă, 30 de kilograme de pastă de tomate, 30 de kilograme de afumătură, 42 de borcane de roşii în bulion, 15 litri de ulei, 15 kilograme de orez, 42 de legături de mărar, 300 de grame de piper, 300 de grame de foi de dafin, 300 de grame de cimbru, 120 de grame de boia, 30 de pachete de condimente şi 30 de pachete de mirodenii specifice.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei sectorului 2, vor fi organizate şi demonstraţii de arte marţiale şi de intervenţii la misiuni de ordine publică, concerte cu muzică de fanfară, cântece şi dansuri populare, printre cei invitaţii fiind şi rapsozii Gheorghe Turda şi Ştefania Rareş.

De asemenea, sâmbătă, un sobor de preoţi conduşi de către Prea Sfinţitul Ciprian Câmpineanu, Epicop Vicar Patriarhal, vor oficia o slujbă religioasă la care va participa şi corul Bisericii Icoanei.

Primaria sectorului 3 organizează cu ocazia Zilei Europei un concurs de pictură, "Europa în ochii copiilor", la care vor participa copiii din centrele de plasament şi care vor primi premii şi diplome de participare.

În sectorul 4 al Capitalei, Ziua Europei va fi sărbătorită prin organizarea unui concert în Parcul Carol, dar şi a unor expoziţii documentare şi momente comemorative care vor fi prezentate de copii.

Astfel, pe lângă programul artistic susţinut de grupurile Domino, Lilliput şi Miniton, copiii din public vor fi invitaţi să participe la ateliere de creaţie, la desene tematice pe asfalt şi la confecţionarea steguleţelor europene. Totodată, între orele 17.30 şi 19.00, vor concerta orchestrele Bucharest Wind Orchestra şi Mihalache Band.

Sectorul 6 sărbătoreşte Ziua Europei, sâmbătă şi duminică, în Parcul Drumul Taberei, unde vor avea loc două evenimente intitulate - seara de muzică clasică şi seara de tineret.

Astfel, Centrul Cultural European din această unitate teritorial administrativă a Capitalei va organiza, sâmbătă, de la ora 18.00, un spectacol artistic, o combinaţie originală de clasic şi modern, însoţit de un spectacol de lumini şi un foc de artificii.

Printre cei care participă la organizarea evenimentului se regăsesc artiştii: Eusebiu Ştefănescu, Ion Lucian, Rodica Mandache, Maria Teslaru, Ion Marinescu Ţurlă, dar şi sportivi olimpici Marius Urzică şi Andreea Răducan, precum şi Luca Villani, un cunoscut interpret chitarist de muzică clasică din Italia.

Duminică vor fi organizate alte două evenimente, unul la ora 11.00, dedicat copiilor, iar seara se va încheia cu concertul "Duminica Europeană", desfăşurat între orele 19.30 şi 22.00.

(Material realizat de Roxana Alexe, roxana.alexe@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici