Diamantul albastru "Blue Moon", vândut la licitaţie cu preţul record de 48,4 milioane de dolari

"Blue Moon", un diamant albastru extrem de rar, a fost vândut cu 48,4 milioane de dolari unui colecţionar din Hong Kong, miercuri seară, la Geneva, stabilind un nou record mondial pentru o nestemată vândută la licitaţie, a anunţat casa Sotheby's, citată de Reuters.

838 afișări
Imaginea articolului Diamantul albastru "Blue Moon", vândut la licitaţie cu preţul record de 48,4 milioane de dolari

Diamantul albastru "Blue Moon", vândut la licitaţie cu preţul record de 48,4 milioane de dolari

Diamantul "Blue Moon" deţine cel mai înalt grad de claritate (flawless), face parte din clasa de culoare "foarte intensă" (fancy vivid), are 12,03 carate şi este montat într-un inel. Nestemata, tăiată în formă de pernuţă (cushion), avea un preţ estimativ cuprins între 35 de milioane de dolari şi 55 de milioane de dolari.

"Este un nou record de preţ pentru orice piatră preţioasă şi per carat", a declarat David Bennett, directorului diviziei de bijuterii a casei Sotheby's, în faţa publicului numeros prezent la Geneva, care a aplaudat zgomotos.

Colecţionarul din Hong Kong a redenumit diamantul, spunându-i "The Blue Moon of Josephine", a adăugat David Bennett, precizând că nestemata a stabilit un record mondial şi în ceea ce priveşte preţul de vânzare per carat - peste 4 milioane de dolari per carat.

Marţi, casa rivală Christie's a vândut un diamant roz, foarte rar, cu preţul de 28,5 milioane de dolari.

Casa Christie's a declarat că acel diamant roz, denumit "The Sweet Josephine" de colecţionarul chinez din Hong Kong care l-a cumpărat, a stabilit la rândul său un record mondial de preţ pentru un diamant de această culoare vândut vreodată la licitaţie.

Potrivit Reuters, este foarte posibil ca acelaşi colecţionar să fi cumpărat ambele diamante.

Precedentul record mondial de preţ pentru un diamant fusese stabilit de Graff Pink, un diamant de 24,7 carate, vândut de casa Sotheby's cu 46,2 milioane de dolari, în noiembrie 2010.

"Blue Moon" a fost vedeta licitaţiei din 11 noiembrie, în timpul căreia casa Sotheby's a pus în vânzare peste 500 de loturi.

GIA (Gemological Institute of America) afirmă că în lume există 400 de diamante albastre, dintre care doar patru au primit clasificarea "fancy vivid".

"Fancy vivid" este un termen de specialitate care desemnează cea mai intensă culoare a diamantelor.

Nestemata a fost descoperită în celebra mină Cullinan din Africa de Sud, în ianuarie 2014, şi a fost tăiată în formă de pernuţă dintr-un cristal brut de 29,62 carate. Fostul proprietar, firma de bijuterii Cora International, l-a cumpărat de la Petra Diamonds, compania ce deţine mina Cullinan.

Culoarea albastră a diamantelor este atribuită prezenţei unor cantităţi foarte mici de bor (un element chimic) în structura cristalului.

Bijuterii regale, pietre preţioase colorate şi bijuterii create de casele Van Cleef & Arpels, Cartier şi Harry Winston au fost puse în vânzare miercuri seară, generând încasări totale de 139 de milioane de dolari.

Un diamant purpuriu din clasa "fancy vivid", în formă de pară, s-a vândut cu 13,8 milioane de dolari.

Un inel cu un rubin birmanez de 8,4 carate şi cu diamant, care i-a aparţinut ultimei regine a Italiei, Maria-Jose, s-a vândut cu 5,2 milioane de dolari.

O tiară Cartier cu diamante şi perle, care a supravieţuit naufragiului pachebotului Lusitania, pe 7 mai 1915, salvat de proprietara sa, canadianca Marguerite Lady Allan, ale cărei fiice au murit în acea catastrofă navală, s-a vândut cu 800.000 de dolari.

Un diamant portocaliu de 15,2 carate, din clasa "fancy", deţinut de actorul Sean Connery, s-a vândut cu 3,9 milioane de dolari, depăşind de trei ori estimările specialiştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici