Două stele masive care se "ating", într-o galaxie vecină, sunt pe cale să devină găuri negre

  • Cercetătorii, inclusiv cei de la University College London din Marea Britanie, au analizat o stea binară cunoscută, analizând lumina stelară de la o serie de telescoape terestre şi spaţiale.
  • Două stele masive care se "ating" reciproc într-o galaxie vecină sunt pe cale să devină găuri negre care vor fuziona pentru a elibera cantităţi uriaşe de energie.
  • Cele mai masive "stele care se ating" - sau binare de contact - observate până în prezent se află într-o galaxie pitică vecină, numită Micul Nor al lui Magellanic.
384 afișări
Imaginea articolului Două stele masive care se "ating", într-o galaxie vecină, sunt pe cale să devină găuri negre

Sursa foto: Twitter

Cele două stele din sistem se află în contact parţial şi fac schimb de material între ele, una dintre ele "hrănindu-se" în prezent cu cealaltă, au declarat oamenii de ştiinţă.
 
Steaua mai mică, mai strălucitoare şi mai fierbinte, cu o masă de 32 de ori mai mare decât cea a Soarelui, pierde în prezent masă în favoarea companionului său mai mare, care are o masă de 55 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru", a declarat Daniel Pauli, unul dintre autorii studiului de la Universitatea din Potsdam, Germania.
 
În cel mai recent studiu, publicat în revista Astronomy & Astrophysics, aceştia au descoperit că steaua care se hrăneşte în prezent este pe cale să devină o gaură neagră şi se va hrăni cu steaua sa însoţitoare, potrivit Independent.
 
În timp ce găurile negre ar trebui să se formeze în doar câteva milioane de ani, se preconizează că cele două stele vor orbita una în jurul celeilalte timp de miliarde de ani înainte de a se ciocni cu o forţă atât de mare încât va genera ondulaţii în ţesătura spaţiu-timp care vor putea fi detectate pe Pământ.
 
Modelul nostru cel mai bine adaptat sugerează că aceste stele vor fuziona ca găuri negre în 18 miliarde de ani. Descoperirea unor stele aflate pe această cale evolutivă atât de aproape de galaxia noastră Calea Lactee ne oferă o ocazie excelentă de a afla şi mai multe despre modul în care se formează aceste găuri negre binare", a declarat Matthew Rickard, coautor al studiului.
 
Oamenii de ştiinţă au declarat că un astfel de eveniment cosmic ar deveni mult mai rar cu timpul.
 
Acest lucru se datorează faptului că fuziunile de găuri negre observate în prezent prin intermediul telescoapelor de către astronomii din regiuni îndepărtate ale spaţiului, s-au format cu miliarde de ani în urmă, într-o perioadă în care universul avea niveluri mai scăzute de fier şi alte elemente mai grele.
 
Deoarece proporţia acestor elemente grele a crescut odată cu îmbătrânirea universului, ei au spus că fuziunile de găuri negre ar deveni mai puţin probabile.
 
Stelele cu o proporţie mai mare a acestor elemente grele au vânturi mai puternice care se despart mai repede, au explicat oamenii de ştiinţă.

Desfăşurarea cercetării

În noul studiu, cercetătorii au analizat diferite benzi de lumină provenite de la sistemul binar de stele, obţinute cu ajutorul unor instrumente precum cele ale telescopului spaţial Hubble al Nasa şi Very Large Telescope al Agenţiei Spaţiale Europene din Chile.
 
Analiza a arătat că o mare parte din învelişul exterior al stelei mai mici a fost îndepărtat de companionul său mai mare.
 
De asemenea, a sugerat că o parte din materialul stelei mai mici se revarsă şi se transferă către steaua însoţitoare.
 
Folosind aceste date, obţinute pe mai multe perioade de timp, oamenii de ştiinţă au putut estima mişcarea pe care stelele au făcut-o spre sau departe de Pământ, precum şi masele, luminozitatea, temperatura şi orbitele lor.
 
De asemenea, ei au comparat aceşti parametri cu cele mai bune modele de predicţie a modului în care ar putea evolua sistemul.
 
Oamenii de ştiinţă prezic că steaua mai mică ar deveni prima o gaură neagră în doar 700.000 de ani, fie printr-o "explozie spectaculoasă", fie prin colapsarea într-o gaură neagră fără explozie exterioară.
 
Apoi, aproximativ trei milioane de ani mai târziu, prima gaură neagră ar începe să "se răzbune pe companionul său", prin absorbţia de masă de la acesta.
 
După aproximativ 200.000 de ani, o clipă în termeni astronomici, steaua companion se va prăbuşi şi ea într-o gaură neagră.
 
În cele din urmă, se preconizează că cele două găuri negre vor fuziona împreună în 18 miliarde de ani, cu o eliberare uriaşă de energie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici