EXPOZIŢIE INEDITĂ: Şapte DIAMANTE CELEBRE vor fi expuse împreună pentru prima dată - GALERIE FOTO

Diamantul Cullinan este cel mai mare diamant descoperit vreodată în lume, el cântărind în forma brută 3.106 carate. Din el, bijutierii au obţinut 105 piese, 9 diamante mari şi 96 mici. Piesele mari fac parte din bijuteriile coroanei britanice şi se află sub pază în Turnul din Londra. În această vară, şapte din cele nouă diamante mari vor fi expuse pentru prima dată în acelaşi loc, cu ocazia unei expoziţii ce va fi organizată la Palatul Buckingham.

1404 afișări
Imaginea articolului EXPOZIŢIE INEDITĂ: Şapte DIAMANTE CELEBRE vor fi expuse împreună pentru prima dată - GALERIE FOTO

EXPOZIŢIE INEDITĂ: Şapte DIAMANTE CELEBRE vor fi expuse împreună pentru prima dată

Povestea diamantului Cullinan este una impresionată. El a fost găsit în minele Premier din Africa de Sud în anul 1905, însă iniţial diamantul a fost aruncat, considerându-se că este doar un cristal. Cei care l-au descoperit nu puteau să creadă că există un diamant de asemenea dimensiuni, scrie Daily Mail.

"Până pe data de 26 ianuarie 1905 nimeni nu a văzut un diamant de asemenea dimensiuni. Descoperirea lui a fost atât de incredibilă, încât în momentul în care piatra a fost predată managerului minei Premier, acesta a aruncat-o pe fereastră, considerând că este doar un cristal. Acum, pentru prima dată, vizitatorii acestei expoziţii vor avea posibilitatea de a vedea şapte din cele nouă piese principale şlefuite din magnificul diamant Cullinan", a declarat curatorul expoziţiei imperiale, Caroline de Guitaut.

Diamantul a primit numele patronului minei, Sir Thomas Cullinan, care a fost generalul unei foste colonii britanice. El a oferit piatra preţioasă piatra regelui Edvard VII, ca dar de ziua lui, în anul 1907.

Cel mai mare diamant şlefuit provenind din piatra iniţială poartă denumirea de Cullinan I sau Marea Stea a Africii. Acesta are 530,2 carate şi se regăseşte în sceptrul regal al Marii Britanii.

Cullinan II sau Mica stea a Africii, cântăreşte 317,40 carate, are forma unei perne şi se află în partea din faţă a Coroanei Imperiale de Stat a Marii Britanii.

Acestea nu vor fi expuse la Palatul Buckingham, însă celelalte şapte - montate în broşe, un inel şi un colier - vor putea fi văzute pentru prima dată împreună. Bijuteriile au fost purtate de Regina Elizabeth a II-a în momente speciale de-a lungul istoriei.

La expoziţie, vizitatorii vor putea admira şi alte bijuterii ale coroanei britanice.

Jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii - împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron - este sărbătorit, începând din februarie până în iunie, cu fastul propriu casei regale de Windsor, dar şi cu consideraţie în contextul acestei perioade de austeritate.

Principalele momente festive vor avea loc însă de pe 2 iunie, data încoronării reginei, timp de patru zile. În prima zi va avea loc derby-ul Epsom, singurul în care caii reginei nu au fost premiaţi până acum. Duminică, 3 iunie, va avea loc "big lunch" (marele prânz n.r.), când milioane de oameni vor fi în parcuri, pub-uri şi pe străzile regatului. În aceeaşi zi, circa 1.000 de ambarcaţiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol grandios, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea.

În ziua următoare, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, până la Londra. Pe acesta din urmă îl va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit. În seara acestei zile, va avea loc şi concertul BBC în faţa palatului Buckingham, la care vor participa cântăreţi britanici celebri, precum Paul McCartney, Elton John, Tom Jones, Robbie Williams şi Shirley Bassey.

Pe 5 iunie, în ultima zi de sărbătoare, va avea loc o slujbă la catedrala Saint-Paul, după care regina se va plimba cu caleaşca pe străzile Londrei şi îşi va face apoi apariţia la balconul palatului Buckingham.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici