”Farul din galaxie”, mesajul interstelar pe care cercetătorii vor să îl transmită în spaţiu

  • O echipă de oameni de ştiinţă internaţionali condusă de Nasa a dezvoltat un nou mesaj pe care îşi propune să îl transmită în întreaga galaxie în speranţa de a stabili primul contact cu extratereştrii inteligenţi.
  • Mesajul ”Farul din galaxie” ar putea fi trimis în inima Căii Lactee, unde se consideră că există cel mai probabil viaţă.
646 afișări
Imaginea articolului ”Farul din galaxie”, mesajul interstelar pe care cercetătorii vor să îl transmită  în spaţiu

”Farul din galaxie”, mesajul interstelar pe care cercetătorii vor să îl transmită în spaţiu

Mesajul interstelar, cunoscut sub numele de "Farul din galaxie", se deschide cu principii simple de comunicare, câteva concepte de bază în matematică şi fizică, elementele constitutive ale ADN-ului şi se încheie cu informaţii despre oameni, despre Pământ şi cu o adresă de retur în cazul în care vreun destinatar îndepărtat ar dori să răspundă.

Grupul de cercetători, condus de Dr. Jonathan Jiang de la Jet Propulsion Laboratory al Nasa din California, afirmă că, cu ajutorul unor îmbunătăţiri tehnice, mesajul binar ar putea fi difuzat în inima Căii Lactee de către Allen Telescope Array al Institutului Seti din California şi de către Telescopul radio sferic cu deschidere de 500 de metri din China, potrivit The Guardian.
 
Într-o lucrare preliminară, care nu a fost revizuită de către colegi, cercetătorii recomandă trimiterea mesajului către un inel dens de stele din apropierea centrului Căii Lactee - o regiune considerată cea mai promiţătoare pentru apariţia vieţii. „Omenirea are, susţinem noi, o poveste convingătoare de împărtăşit şi dorinţa de a cunoaşte pe alţii şi acum are mijloacele de a face acest lucru", scriu cercetătorii.
 
Mesajul, dacă va părăsi vreodată Pământul, nu ar fi primul. ”Farul din galaxie” se bazează în mare măsură pe mesajul Arecibo trimis în 1974 de la un observator cu acelaşi nume din Puerto Rico. Acela viza un grup de stele aflat la aproximativ 25.000 de ani-lumină distanţă, aşa că nu va ajunge prea curând. De atunci, o serie de mesaje au fost transmise în ceruri, inclusiv o reclamă pentru Doritos şi o invitaţie, scrisă în limba klingoniană, la o operă klingoniană din Haga.

Ce şanse sunt ca mesajul să poată fi transmis

Astfel de încercări de comunicare interstelară nu sunt uşoare. Şansele ca o civilizaţie inteligentă să intercepteze un mesaj pot fi extrem de scăzute şi, chiar dacă s-ar stabili un contact, stabilirea unei conversaţii fructuoase s-ar putea dovedi frustrantă, în condiţiile în care un răspuns poate dura zeci de mii de ani. Este posibil ca extratereştrii nici măcar să nu înţeleagă semnalul: ca un test pentru mesajul Arecibo, Frank Drake, proiectantul acestuia, a trimis misiva unor colegi de ştiinţă, printre care şi câţiva laureaţi ai premiului Nobel. Nici unul dintre ei nu l-a înţeles.
 
Există şi alte îngrijorări. În urmă cu mai bine de un deceniu, profesorul Stephen Hawking a avertizat că oamenii ar trebui să se abţină de la trimiterea de mesaje în spaţiu, în cazul în care ar atrage atenţia cui nu trebuie. „Dacă extratereştrii ne-ar vizita, rezultatul ar fi la fel ca atunci când Columb a aterizat în America, ceea ce nu s-a dovedit a fi bine pentru nativii americani", a declarat el într-un documentar al canalului Discovery.
 
Dar Dr. Jiang şi colegii săi susţin că o specie extraterestră capabilă să comunice în cosmos ar putea foarte bine să fi învăţat valoarea păcii şi a colaborării, iar omenirea ar avea multe de învăţat de la ei. „Credem că progresele ştiinţei care pot fi realizate în urmărirea acestei sarcini, dacă s-ar stabili comunicarea, ar depăşi cu mult îngrijorările", scriu ei.
 
Dr. Anders Sandberg, cercetător senior la Future of Humanity Institute din cadrul Universităţii Oxford, a declarat: „Părerea mea este că atât riscul general, cât şi beneficiul trimiterii de mesaje sunt mici; este mai bine şi mai sigur pentru noi să ne deplasăm în spaţiu şi să sperăm că, în cele din urmă, vom găsi vecini atunci când vom fi amândoi specii adulte”.
 
Dar a spus că merită să ne gândim la modul în care am putea comunica cu extratereştrii. „Cred că este ceva ce ar trebui să privim ca pe un antrenament pentru a învăţa să ne coordonăm mai bine ca specie", a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici