Femeile transgender vor putea să participe la concursul Miss Universe începând din 2013 - FOTO

Concursul de frumuseţe Miss Universe şi-a modificat regulamentul pentru a permite femeilor transgender să participe la toate competiţiile sale, începând din 2013, au anunţat, marţi, organizatorii evenimentului şi reprezentanţii organizaţiei Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD).

624 afișări
Imaginea articolului Femeile transgender vor putea să participe la concursul Miss Universe începând din 2013 - FOTO

Femeile transgender vor putea să participe la concursul Miss Universe începând din 2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia anunţată marţi a urmat după ce în presa internaţională au apărut numeroase articole care criticau descalificarea concurentei canadiene Jenna Talackova, care trebuia să participe la finala concursului Miss Universe Canada, întrucât organizatorii au considerat că Talackova nu este o persoană care "s-a născut în mod natural femeie".

Jenna Talackova, în vârstă de 23 de ani, care a suportat o intervenţie de schimbare de sex la vârsta de 19 ani, a fost readmisă în finala competiţiei canadiene, la intervenţia omului de afaceri Donald Trump, care deţine compania ce organizează concursul Miss Universe. Talackova deţine paşaport canadian, permis de conducere şi alte documente care o identifică ca fiind femeie.

În urma consultărilor cu reprezentanţi ai organizaţiei GLAAD, organizatorii concursului Miss Universe "au discutat despre introducerea în regulament a unei clauze, care va permite femeilor transgender să se prezinte la startul sezonului din 2013, ce va debuta în această toamnă, perioada în care au loc primele etape ale concursului în toate ţările din lume", au precizat cele două organizaţii într-un comunicat comun.

Prin această modificare de regulament, Miss Universe se alătură altor grupuri, asociaţii şi organizaţii care au luat deja atitudine împotriva discriminării femeilor transgender, precum organizatorii Jocurilor Olimpice, asociaţia Girl Scouts of America şi producătorii show-ului de televiziune "America's Next Top Model".

Textul prin care se va aboli norma din regulament în care se afirmă că participantele trebuie să fie "persoane care s-au născut în mod natural femei" se află încă în pregătire.

Etapele naţionale ale acestui concurs au loc peste tot în lume în această perioadă, iar concurentele declarate învingătoare vor participa la finala concursului Miss Universe din 2012, care va avea loc în a doua jumătate a acestui an.

Potrivit accept-romania.ro, termenul transgender se referea iniţial la persoane care adoptau în permanenţă rolul social care nu era asociat cu sexul lor la naştere, dar care nu făceau apel la chirurgie genitală ca modalitate de a suprima acest rol de gen.

În timp ce travestiţii se îmbracă episodic în haine specifice sexului opus, iar transexualii îşi modifică definitiv organele sexuale, transgenderii îşi schimbă cu regularitate genul social prin mijloace non-chirurgicale.

"Transgender" este un termen care include diferite varietăţi ale identităţii de gen. În această categorie intră acele persoane care nu se simt comfortabil într-un anumit gen sau care nu corespund, prin imagine sau comportament, normelor asociate unui anumit gen: travestiţi, transsexuali, persoane intersexuale (hermafrodite), bărbaţi efeminaţi, femeile cu aspect masculin etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici