FOCUS: Muzică, teatru, cadouri şi petreceri, de Dragobete, în Capitală

Concerte, spectacole de teatru, petreceri tematice în cluburi şi nelipsitele târguri de cadouri au loc în Bucureşti de Dragobete, "sărbătoarea dragostei la români", care de la an la an devine tot mai vizibilă în viaţa culturală, mondenă şi comercială a Capitalei.

130 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Muzică, teatru, cadouri şi petreceri, de Dragobete, în Capitală

Muzică, teatru, cadouri şi petreceri, de Dragobete, în Capitală (Imagine: Mediafax Foto)

Între 14 februarie - Ziua Îndrăgostiţilor (cum a fost tradusă celebra Valentine's Day occidentală) - şi 24 februarie - Dragobetele (alternativa românească a Zilei Îndrăgostiţilor) - are loc mai mult de o săptămână de celebrare a dragostei, prin diverse evenimente culturale şi artistice.

Astfel, la Sala Dalles se desfăşoară Festivalul Primăverii - un târg ce cuprinde atât cadouri pentru Ziua Îndrăgostiţilor şi Dragobete, cât şi mărţişoare şi alte cadouri ce pot fi dăruite de 1 şi de 8 martie.

Sărbătoarea de Dragobete are dedicată o zi specială, duminică, şi la Muzeul Satului. De la ora 11.00, vizitatorii muzeului vor putea vedea spectacolul "La români de Dragobete", prezentat de Teatrul Masca, vor putea asculta Corul Sound, ansamblurile Creveniceanca şi Dunărica, din Teleorman, Ansamblul Pilisterlu, din Bucureşti, Corul Anastasia, Taraful "Nicu Ţane", dar şi recitalurile susţinute de interpreţii de muzică populară Alisa Toma, Alexandru Pătraşcu, Alin Suceveanu şi Marinela Pârvu.

În plus, şi Teatrul "Ion Creangă" prezintă un spectacol la Muzeul Satului - "Descântec de dragoste", cu George Pomponiu şi Marilena Ivan, iar interpreţii Adrian Drăgoescu (vioară) şi Andrei Theodoru (clarinet), membri ai Orchestrei Naţionale Radio, vor cânta "Simfonia primăverii".

Tot la muzeu, de Dragobete, editura Humanitas prezintă două volume "K Arta iubirii", de Hong Ying, şi "Dragostea", de Paulo Coelho. Nu vor lipsi de la această sărbătoare meşterii populari, produsele din gastronomia tradiţională, produsele bio, mărţişoarele vesele şi concursurile cu premii.

Printre instituţiile culturale care au mai pregătit manifestări de Dragobete se numără Teatrul Masca, unde sub motto-ul "Dacă dragoste nu e, nimic nu e", luna februarie este luna iubirii. După ce, pe 14 februarie, îndrăgostiţii au fost invitaţi să prindă câte două lacăte în gardul teatrului pentru a vedea cât va dăinui relaţia lor, miercuri, de Dragobete, ei sunt invitaţi în ceainăria teatrului, la un concert de dragoste, cu Benedict Popescu, la turtă dulce şi vişinată, şi apoi la spectacolul "Slugă la doi stăpâni" - "despre iubirile care înfruntă tot ceea ce viaţa le aruncă în faţă".

Casa de Cultură a Studenţilor a pregătit, pentru perioada 14 - 24 februarie, concerte, spectacole de teatru şi de folclor, dar şi o expoziţie de fotografie, sub titulatura "Dragolentin". Sâmbătă, va fi pus în scenă spectacolul "LOVE", după "Zăpezile de altădată" de Dumitru Solomon, o comedie romantică în regia lui Alexandru Robert Nagy, prezentată de Compania Naţională de Teatru "ArCa LuI nOe".

Un alt spectacol de teatru - "Bârfe, Bârfe, Bârfe", de Alexandra Morariu şi George Buzoianu - va fi prezentat de trupa TS Podul, luni, în timp ce miercuri două ansambluri folclorice vor prezenta datini şi obiceiuri româneşti.

Tot miercuri, Lăptăria lui Enache găzduieşte spectacolul "Te iubesc, te iubesc", după "Zăpezile de altădată", de Dumitru Solomon, în adaptarea şi regia regizoarei Chris Simion. De altfel, miercuri seara, mai multe cluburi bucureştene vor organiza petreceri tematice de Dragobete.

Şi trupa Holograf va susţine două concerte de Dragobete, miercuri şi joi, la Sala Palatului. Tot pentru îndrăgostiţi, va cânta şi Ducu Bertzi, luni, la Cinema Patria, iar Maria Gheorghiu va susţine, marţi, în Club MoJo, un concert "ce ne va învăţa să iubim şi să cântăm româneşte".

Românii serbează pe 24 februarie Dragobetele, străvechea zi a îndrăgostiţilor, care îşi are rădăcinile în tradiţiile dacice, când băieţii şi fetele se întâlnesc să sărbătorească pentru a rămâne împreună până la primăvara următoare. Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici