FOCUS ZD: Statele Unite ale Maramureşului – Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

„Mă numesc Peter Hurley. M-am născut în Irlanda în 1968, al optulea din zece copii. Am ajuns în România pe 9 aprilie 1994. Aveam 26 de ani.”

739 afișări
Imaginea articolului FOCUS ZD: Statele Unite ale Maramureşului – Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

FOCUS ZD: Statele Unite ale Maramureşului – Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

„În august 1993 fusesem la Praga şi experienţa m-a lovit ca un tren. Am rămas foarte impresionat. Era evident că ceva foarte interesant se petrecuse aici, în această parte a Europei, încă total necunoscută mie, şi m-am întors în Irlanda ferm convins că la prima ocazie o sa vin să locuiesc în Europa de Est.

Trei luni mai târziu m-a sunat un fost coleg de serviciu din Dublin să-mi povestească despre România şi planul lui de a porni o firmă de consultanţă în marketing, ceea ce făceam împreună în Irlanda atunci. Am sărit fără să stau pe gânduri…” – aşa îşi începe Peter Hurley prezentarea pe http://www.traditia.ro/

Irlandezul a rămas în România, după un timp a renunţat şi la job-ul în marketing şi acum se ocupă exclusiv de promovarea ţării sale de adopţie.

Actualitate: Asociaţia Interculturală de Tradiţii, prin fondatorul acesteia, Peter Hurley, organizează cea de-a şaptea ediţie a proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, în perioada 14 - 21 august 2016.

Festivalul creat de Peter Hurley are ca scop promovarea şi susţinerea satelor româneşti păstrătoare de tradiţii, pe care irlandezul le consideră adevărate comori vii. La această editie, a şaptea, satele maramureşene au înţeles importanţa mesajului acestuia şi au decis să se implice, prezentându-şi fiecare specificul local.

„Într-un efort comunitar cu adevărat impresionant şi remarcabil la nivel naţional, nemaiîntâlnit într-un festival în România, toate cele 63 de sate din Ţara Maramureşului s-au activat să participe, fiecare cu câte un eveniment – mai mic sau mai mare – unde vizitatorii pot să se întâlnească cu valorile autentice ale satului tradiţional” – declară Peter Hurley.

„S-a pregătit o serie impresionantă de interacţiuni, noi le zicem micro–călătorii, concepute pentru oameni cu interese diferite şi specifice, dar toţi conectaţi la un scop comun: descoperirea şi aprecierea culturii satului tradiţional viu, o călătorie plăcută şi sănătoasă către propriile obârşii.

Creăm punţi! Punţi între rural şi urban – fie acesta urban românesc sau străin. Punţi între generaţii – mai ales generaţii din zona rurală, mai ales în Maramureş. Vrem să confirmăm că valorile autentice au relevanţă pentru tineri, din oras şi din sat.”

Festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, ediţia 2016, deschide o cale de comunicare, între România rurală şi România urbană, transmiţând un mesaj naţional de solidaritate, în numele celor peste 12.000 de sate din România.

Ediţia a şaptea se desfăşoară in perioada 14 - 21 august şi prezintă conceptul Satele Unite ale Maramuresului, cu patru componente...

Detalii despre acest program unic sunt disponibile în ediţia de vineri, 12 august, a „Ziarului de duminică”

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici