"Fotbal infinit", de Porumboiu, prezentat la Berlin, din 9 martie în cinematografele româneşti

Cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, "Fotbal infinit", care a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin 2018, unde s-a bucurat de aprecierile criticilor, intră în cinematografele din România pe 9 martie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

176 afișări
Imaginea articolului "Fotbal infinit", de Porumboiu, prezentat la Berlin, din 9 martie în cinematografele româneşti

"Fotbal infinit", de Porumboiu, prezentat la Berlin, din 9 martie în cinematografele româneşti

Filmul, care prezintă o abordare inedită a jocului de fotbal, "a fost lansat într-un context cum nu se putea mai potrivit, în anul unei Cupe Mondiale", a scris publicaţia The Hollywood Reporter.

Totul, în contextul în care o figură importantă a fotbalului mondial, Marco van Basten, în calitate sa actuală de director tehnic la FIFA (Federaţia Internaţională de Fotbal Asociaţie), cere, printre altele, renunţarea la cartonaşele galbene, loviturile de departajare şi la regula ofsaidului.

Şi personajul principal, Laurenţiu Ginghină, funcţionar la Prefectura Vaslui, este preocupat de aproape 30 de ani să revoluţioneze regulile fotbalului: De ce este terenul dreptunghiular? Să aibă voie jucătorii să alerge pe tot terenul?

În acelaşi timp, regizorul Corneliu Porumboiu ridică miza şi se întreabă dacă există vreun raport intim între fotbal şi viaţă?

"În spatele poveştilor şi întrebărilor lui Laurenţiu mi-am dat seama că există un conflict între lege şi libertate, o tematică ce m-a interesat întotdeauna", mărturiseşte Corneliu Porumboiu, care apare el însuşi în film. "Eu sunt un fel de arbitru. Decizia de a apărea în film a fost una funcţională, pentru că nu puteam să las personajul singur. Am intervenit doar acolo unde era nevoie de mine", a adăugat regizorul.

Despre cea mai recentă producţie a lui Corneliu Porumboiu au scris, după vizionarea de la Festivalul de la Berlin (15 - 25 februarie), unde a fost inclusă în secţiunea necompetiţională Forum, dedicată peliculelor experimentale, publicaţii precum The Guardian, The Hollywood Reporter şi Screen Anarchy.

"'Fotbal infinit' are momente reuşite de umor fin, care alternează cu introspecţii subtile ale unui protagonist neconvenţional", notează The Hollywood Reporter, în vreme ce Screen Anarchy scrie că filmul lui Porumboiu prezintă "cele mai autentice şi amuzante secvenţe care au fost văzute la Festivalul de la Berlin", iar Sight & Sound apreciază că pelicula este "amuzantă, emoţionantă şi de o subtilitate aparte".

"Fotbal infinit" este al doilea film al regizorului Corneliu Porumboiu despre acest sport, după "Al doilea joc", în care era prezentat un dialog între regizor şi tatăl lui, arbitrul internaţional Adrian Porumboiu, discuţia abordând însă şi teme politice.

În 2006, Corneliu Porumboiu obţinea premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes, pentru "A fost sau n-a fost?", o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. În 2009 era, de asemenea, premiat la Cannes cu trofeul FIPRESCI şi cel al juriului secţiunii Un Certain Regard, pentru filmul "Poliţist adjectiv".

Filmul va putea fi văzut în Bucureşti - Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, cinemateca Eforie, Cluj - Cinema Victoria, Vaslui Cinema Cityplex (din 16 martie), Bârlad Cinema Cityplex (din 16 martie), Piteşti - Cinema Trivale, Târgu Mureş - Cinema Arta, Slobozia – Casa de Cultură (din 10 martie), Braşov - cinemateca Patria (din 23 martie). Lista completă a cinematografelor va putea fi consultată pe site-ul Voodoo Films, care distribuie acest film.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici