- Home
- Life-Inedit
- CLUJ-NAPOCA, (22.11.2019, 12:13)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO | Invenţie inedită: A apărut batonul alimentar din fibre aruncate în timpul producţiei de suc de fructe
O echipă de cercetători clujeni a inventat un baton alimentar bazat pe fibrele aruncate în timpul producţiei de suc de fructe şi ulei vegetal, care contribuie la reducerea şi la prevenirea cazurilor de diabet, boli cardiovasculare sau obezitate.
1017 afișări
Invenţie inedită: A apărut batonul alimentar din fibrele aruncate în timpul producţiei de suc de fructe
Coordonatorul echipei de cercetători, Peter Hantz, a declarat, într-o conferinţă de presă, că produsul a câştigat recent locul 3 la un concurs internaţional care a avut loc la Riga, în Letonia, organizat de Institutul European de Inovaţie şi Tehnologie (EIT).
„Am participat la Riga la concursul organizat de Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT) cu un produs inovativ, pe care l-am inventat împreună cu echipa mea, fiind recompensaţi cu locul 3. Am fost singura echipă din Europa Centrală şi de Est care a participat. Produsul nostru este un baton alimentar bazat pe fibrele aruncate în timpul producţiei de suc de fructe şi ulei vegetal, compoziţia fiind din măr şi morcov, plus cânepă şi coajă de ovăz, la care se adaugă spanac, sfeclă sau mix de condimente, astfel că rezultă mai multe tipuri. Batonul contribuie la reducerea cazurilor de diabet, boli cardiovasculare, obezitate şi la prevenirea apariţiei unor boli”, a spus Hantz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pedro Sánchez ia în calcul demisia. Soția Premierului spaniol este anchetată pentru presupus trafic de influență
-
Premierul spaniol îşi suspendă îndatoririle publice: Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc
-
Plata în avans a pensiilor pentru luna mai, pe ordinea şedinţei de Guvern de joi de la Timişoara
-
Şeful TikTok, după promulgarea legii care ar putea interzice aplicaţia în SUA: Nu plecăm nicăieri
Acesta a povestit că ideea realizării batonului i-a venit vara trecută, când, aflându-se într-un mall din Cluj-Napoca, a văzut cum se aruncă pulpa de la sucurile de fructe şi s-a gândit la o soluţie prin care aceste resturi, bogate în fibre, pot fi valorificate.
„Am un doctorat în fizică, iar teza mea a avut ca temă ştiinţa coloizilor, astfel că am pus în practică ceea ce am învăţat, având şi ajutorul unui profesor din Paris, fondator al gastronomiei moleculare. Un factor cheie în menţinerea sănătăţii noastre este microbiota intestinală. În intestin trăiesc miliarde de bacterii care sunt benefice şi produc substanţe bune, având o relaţie strânsă cu sistemul imunitar, dar dacă această relaţie e distrusă, apar bolile, printre care diabetul zaharat, obezitate, boli gastroenterologice, cardiovasculare şi cancer. Europenii consumă jumătate din cantitatea de fibre necesară, aceasta fiind cauza pentru care a crescut numărul cazurilor de astfel de boli, în condiţiile în care fibrele din fructe şi uleiuri vegetale sunt aruncate”, a explicat cercetătorul clujean.
Timea Novak, membră a echipei de cercetători, a precizat că un astfel de baton alimentar are un conţinut ridicat de fibre şi scăzut de zahăr.
Noul baton dezvoltat de Peter Hantz, Timea Novak şi István Benedek va fi produs într-un atelier din Cluj-Napoca începând cu anul viitor şi va fi vândut întâi în zona Clujului şi în oraşe din Transilvania, dar şi la Viena şi Budapesta.
Echipa de cercetători clujeni îşi propune să realizeze şi farfurii din pulpă de mere cu adaos natural care se pot consuma şi sunt biodegradabile, dar şi dulceaţă de polen de albine de floarea soarelui, salcie sau lichior din polen de floarea soarelui şi din polen de salcie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Trebuie să investim 500 de miliarde euro în următorii 15 ani ca să ajungem la dublarea PIB-ului. În primul rând în industria de învățare. PIB-ul nu crește cu proști
Citește pe www.zf.ro: De ce dispar pe capete băncile din România. Din 2012 încoace au dispărut 10 bănci, şi este doar începutul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De ce dispar pe capete băncile din România. Din 2012 încoace au dispărut 10 bănci, şi este doar începutul
Lanţul românesc de restaurante ce se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s a facut 48 de milioane de euro anul trecut şi vrea să se extindă cu până la 50 de noi locaţii, inclusiv la nivel international
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
PROSPORT.RO
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut 625.000.000 € la un singur transport trimis la Constanța
CANCAN.RO
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni milionar într-un an. Câți bani a câștigat în 10 luni
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe