George Clooney şi Don Cheadle, onoraţi de laureaţi ai premiului Nobel

Actorii George Clooney şi Don Cheadle vor fi onoraţi de o prestigioasă grupare de laureaţi ai premiului Nobel pentru pace pentru eforturile lor în lupta pentru instaurarea păcii în regiunea africană Darfur din Sudan.

3 afișări
Imaginea articolului George Clooney şi Don Cheadle, onoraţi de laureaţi ai premiului Nobel

George Clooney şi Don Cheadle, onoraţi de laureaţi ai premiului Nobel

Cei doi actori vor fi recompensaţi cu Peace Summit Award pe 2007, un premiu acordat la cel de-al 8-lea Summit Mondial al Laureaţilor Premiului Nobel pentru Pace - un grup care îi include pe fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, fostul preşedinte american Jimmy Carter, Dalai Lama şi arhiepiscopul Desmond Tutu, informează people.com.

Clooney şi Cheadle sunt onoraţi pentru promovarea păcii în regiunea Darfur şi "pentru angajamentul lor în salvarea vieţilor umane şi în alinarea suferinţelor victimelor civile ale acestui conflict", a anunţat gruparea Summit-ul Mondial.

La ceremonia de înmânare a premiului, care va avea loc pe 13 decembrie, vor fi prezenţi Mihail Gorbaciov şi primarul Romei, Walter Veltroni.

"Mă simt întotdeauna mişcat când văd artişti precum George şi Don care se folosesc de poziţia lor pentru a vorbi pentru oamenii cei mai vulnerabili", a indicat arhiepiscopul Tutu într-un comunicat publicat pe site-ul de internet The Community.com. "Ei au făcut cunoscută suferinţa din Sudan milioanelor de oameni şi au strâns zeci de milioane de dolari pentru a ajuta victimele violenţelor de acolo. Ei sunt o sursă de inspiraţie şi ne arată că fiecare persoană, în orice moment al vieţii, poate face ceva pentru a transforma lumea într-un loc mai bun", a adăugat acesta.

De-a lungul ultimilor doi ani, Clooney şi Cheadle au călătorit în Africa pentru a face cunoscută în lume cauza refugiaţilor din Sudan, pentru a vorbi cu liderii guvernamentali despre conflictele etnic şi tribal şi, de asemenea, cei doi au apărut în documentarul "Darfur Now".

Conflictul care durează de peste patru ani în regiunea Darfur, din vestul Sudanului, a provocat moartea a aproximativ 200.000 de persoane, potrivit ONU, cifră contestată de Sudan, care vorbeşte de doar 9.000 de morţi. Două milioane de sudanezi se află în prezent în taberele de refugiaţi situate în afara graniţelor ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici