Giulgiul din Torino, expus digital la televiziunea Rai Uno şi pe internet

Giulgiul din Torino care, potrivit religiei catolice, ar fi acoperit trupul crucificat al lui Iisus, comunică "o pace mare", afirmă papa Francisc într-un mesaj video înregistrat cu ocazia prezentării excepţionale a acestui giulgiu pe postul de televiziune Rai Uno şi pe internet, sâmbătă după-amiază.

434 afișări
Imaginea articolului Giulgiul din Torino, expus digital la televiziunea Rai Uno şi pe internet

Giulgiul din Torino, expus digital la televiziunea Rai Uno şi pe internet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prezentarea giulgiului, care a durat aproximativ 30 de minute, a fost transmisă la televiziune pentru a doua oară în istorie, informează AFP. Prima prezentare la televiziune a giulgiului a avut loc în urmă cu aproape 40 de ani, pe 23 noiembrie 1973.

Această prezentare digitală a avut loc sâmbătă, începând de la ora 16.10 GMT, în cadrul unei ceremonii de o oră şi jumătate ce a avut loc în catedrala din Torino, celebrată de arhiepiscopul Cesare Nosiglia, presărată cu lecturi din texte religioase, cântece la orgă şi momente de muzică gospel.

Ceremonia a fost difuzată în direct şi pe internet pe site-ul www.sindone.org şi cel al televiziunii RAI, în Sâmbăta Sfântă, care precede Duminica Paştelui catolic, ziua în care este celebrată reînvierea lui Iisus.

"Nu este vorba doar de o simplă observare, ci de o veneraţie, de o privire împregnată de rugăciune", a subliniat papa Francisc referindu-se la prezentarea giulgiului.

Papa Francisc a comparat "chipul desfigurat" al lui Iisus cu cel al "atâtor bărbaţi şi femei răniţi de o viaţă care nu le respectă demnitatea, al victimelor făcute de războaiele şi de violenţele care îi lovesc pe cei mai slabi".

Potrivit papei Francisc, "giulgiul din Torino comunică o mare pace, e ca şi cum el al lăsa să transpară o energie reţinută dar puternică, ca şi cum El ne-ar spune: «Ai încredere, nu-ţi pierde speranţa, forţa iubirii în Dumnezeu şi forţa Învierii vor învinge tot»".

În încheierea mesajului său, papa a reluat o rugăciune a Sfântului Francisc din Assisi, cerându-i lui Dumnezeu să îi dea "o credinţă dreaptă, o speranţă solidă şi un spirit de caritate perfect".

În catedrală, giulgiul din Torino a fost arătat unui număr de 300 de persoane cu handicap şi bolnavi care au defilat în grupuri mici prin faţa acestui giulgiu din in, protejat de o vitrină în care temperatura este menţinută în mod constant la valoarea de 20 grade Celsius.

În 2010, expunerea lui în public, timp de mai multe săptămâni, în catedrala din Torino a atras peste 2 milioane de persoane, inclusiv pe fostul papă Benedict al XVI-lea, care a spus că giulgiul este "o icoană extraordinară" care corespunde "total" descrierii morţii lui Iisus din Evanghelie.

Noua prezentare digitală a giulgiului a însemnat deja un mare succes şi în calitate de aplicaţie online, ce a adunat deja 15.000 de descărcări pe internet de când a fost lansată de grupul Apple, vineri.

Pe această aplicaţie, realizată de compania italiană Haltadefinizione, giulgiul din Torino poate fi vizualizat cu imagini de înaltă rezoluţie, iar utilizatorii pot să urmărească patru parcursuri tematice.

Giulgiul din Torino, o pânză din in ce are dimensiunile de 4,36 metri x 1,1 metri, pe care, potrivit tradiţiei catolice, s-ar fi imprimat forma trupului lui Iisus crucificat şi mai ales trăsăturile acestuia, a fost descoperit la mijlocul secolului al XIV-lea în catedrala Notre-Dame din Lirey, o localitate aflată în apropiere de oraşul francez Troyes.

Giulgiul face obiectul unei dispute între oamenii de ştiinţă care cred în autenticitatea acestuia şi cei care se îndoiesc de ea. Familia regală din Savoia a intrat în posesia giulgiului în anul 1453, oferindu-l în cele din urmă Vaticanului în 1983.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici