Horia Roman Patapievici: "Biruinţa unei iubiri" este un volum care dă speranţă

Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a spus, luni, la lansarea volumului "Biruinţa unei iubiri - Dinu & Nelli Pillat. Pagini de corespondenţă", despre povestea de iubire dintre cei doi, biruitoare în ciuda loviturilor istoriei, că acesta "dă speranţă cititorilor".

99 afișări
Imaginea articolului Horia Roman Patapievici: "Biruinţa unei iubiri" este un volum care dă speranţă

H.R. Patapievici: "Biruinţa unei iubiri" este un volum care dă speranţă (Imagine: Mediafax Foto)

Patapievici a declarat că volumul de scrisori pe care cei doi şi le-au trimis şi din care reies greutăţile înfruntate de-a lungul vremii, spune o poveste de dragoste care a stat "sub semnul ghinionului". "Când sunt ei doi în prezenţa noastră, putem spera ceva bun de la această viaţă", a adăugat Patapievici.

Fiica celor doi, Monica Pillat, a spus că a început să citească scrisorile lui Dinu Pillat către mama sa după moartea acestuia, deoarece îi era dor de el.

"Sub titlul «Biruinţa unei iubiri», am reunit scrisorile părinţilor mei, adunate în decursul timpului, şi am încercat să reconstitui dialogul lor epistolar" - scrie Monica Pillat în nota asupra ediţiei. Scrisorile redau traseul tulburător al iubirii dintre Dinu Pillat, romancier, critic şi istoric literar, "cap de lot" în sinistrul proces înscenat de Securitate unui grup de intelectuali la sfârşitul anilor '50 (celebrul lot "Noica – Pillat"), şi Nelli (Cornelia) Filipescu, viitoarea cercetătoare şi memorialistă, colegă de facultate la Litere şi Filozofie cu Dinu Pillat şi, din 1944, soţia lui.

"Ştiind unde sunt scrisorile lui către mama, le-am citit. Nu a fost indiscreţie, ci dorul meu de el", a spus Monica Pillat. "Mama a fost puţin şocată şi a mărturisit şi în carte că le-am citit prea devreme". Monica Pillat a mărturisit că, deşi scrisorile mamei sale către Dinu Pillat erau în acelaşi loc, nu a avut curaj să le citească. "Nu le-am citit pentru că mi s-au părut atât de vulnerabile... eu nu aş fi putut să scriu unui bărbat cu atâta încredere", a spus Pillat, care a menţionat că, în timp ce tatăl său scria ca un romancier, mama sa îşi punea sentimentele pe hârtie "într-un mod foarte crud".

"După moartea mamei mi s-a făcut dor de ea şi într-o zi i-am zis lui Horia (Roman Patapievici, n.r.) că nu am curaj să îi citesc scrisorile. I-am zis că gândul mă sfâşie", a mărturisit Monica Pillat. "Horia mi-a zis atunci: «tu ai o comoară şi cu această comoară trebuie să dansezi»".

Monica Pillat a mai povestit că, deoarece mama sa a dorit de foarte mult timp să publice corespondenţa lui Dinu Pillat, a hotărât să "împletească cele două voci" într-un volum care, deşi a fost pentru ea ca "o coborâre în lumea umbrelor", a devenit un "colac de salvare".

"Citind cartea aceasta, m-am întors înaintea naşterii mele, m-am bifurcat în două fiinţe, în mama şi tata, înainte de a fi eu".

Directorul editorial al Humanitas, Lidia Bodea, a afirmat, la rândul său, că Nelli şi Dinu Pillat au trăit "o poveste uluitoare care traversează câteva decenii, care trece dincolo de «până când moartea ne va despărţi»".

"Este o carte exemplară prin trăirea pe care ar trebui să o avem citind-o", a spus Lidia Bodea. "Totul e proiectat pe ecranul istoriei... bombardamentul din '44, trimiterea la stabilizare, năvălirea în scrisori de «iată, nu găsim de mâncare», de «pot să fac baie altfel decât cu ibricul»." În opinia Lidiei Bodea, această carte merită să stea "sub semnul Monicăi Lovinescu", deoarece spune poveste unei iubiri care a luptat împotriva tuturor opreliştilor.

Lansarea cărţii a început, de altfel, cu un moment de reculegere în memoria criticului literar Moniva Lovinescu, care a murit duminică noaptea, într-un spital de lângă Paris.

Fiul poetului Ion Pillat, Dinu Pillat a conoscut-o pe Cornelia (Nelli) Filipescu în 1941, la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Cei doi s-au căsătorit în 1944. În 1959, Pillat a fost arestat şi inculpat în "lotul Noica-Pillat" şi a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Dinu Pillat a ieşit din închisoare în 1964 şi a murit în 1975.

Volumul, care cuprinde şi scrisori ale lui Nelli şi Dinu Pillat către fiica lor este structurat în patru secţiuni cronologice - "Insula cu palmier (1942-1946)", "Înfruntând naufragiul (1947- 1962)", "Regăsiri (1964-1975)" şi "Iubirea de apoi (1976-2001)". Volumul conţine şi fotografii ale celor doi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici