Încă o specie riscă să dispară: Urşii polari slăbesc şi au tot mai puţini pui pe fondul schimbărilor climatice

  • Urşii polari slăbesc şi au tot mai puţini pui din cauza topirii gheţii, dovedeşte un studiu publicat de Ecological Applications.
  • Urşii albi depind de calota polară în toate aspectele vieţii lor, de la vânătoare până la împerechere şi deplasare.
  • Cu cât se topeşte mai devreme gheaţa, cu atât mai puţin timp au urşii pentru a se hrăni şi pentru împerechere, arată CNN.
800 afișări
Imaginea articolului Încă o specie riscă să dispară: Urşii polari slăbesc şi au tot mai puţini pui pe fondul schimbărilor climatice

Sursa foto: Profimedia

Urşii polari slăbesc şi au tot mai puţini pui din cauza topirii gheţii, dovedeşte un studiu publicat de Ecological Applications. Cu cât se topeşte mai devreme gheaţa, cu atât mai puţin timp au urşii pentru a se hrăni şi pentru împerechere, arată CNN.

Urşii albi depind de calota polară în toate aspectele vieţii lor, de la vânătoare până la împerechere şi deplasare.

Dintre toate speciile, încălzirea globală, pare să afecteze cel mai tare viaţa urşilor polari. Cercetătorii au stabilit că urşii polari slăbesc şi au tot mai puţini pui, iar starea lor de sănătate este marcată de topirea calotei polare.

„Schimbările climatice din zona arctică îi afectează în mod clar pe urşi”, arată autoarea studiului publicat de Ecological Applications, Kristin Laidre. Savanta asociată Universităţii din Washington a notat faptul că urşii polari "sunt un simbol al schimbărilor climatice, dar sunt şi indicatori timpurii ai modificărilor pentru că depind atât de mult de calota de gheaţă”.

Urşii albi sunt consideraţi o specie vulnerabilă, un nivel mai sus decât speciile ameninţate. Dacă tendinţele climatice continuă în direcţia ultimilor ani, populaţiile de urşi vor scădea.

„Aceşti urşi trăiesc pe zone în care gheaţa se topeşte peste vară până când nu mai rămâne decât apă. Urşii din aceste zone ne oferă posibilitatea să înţelegem care sunt urmările topirii calotei de gheaţă tot mai devreme”, arată specialiştii.

Laidre şi colegii săi au urmărit parcursul unei ursoaice din Golgul Baffin, la vest de Groenlanda, în două perioade distincte din anii ´90 ñi 2000.

Între 2009 şi 2015, urşii au petrecut în medie cu 30 de zile mai mult pe pământ decât în perioada dintre 1991 şi 1997.

În perioadele în care gheaţa dispare, urşii se refugiază pe insula Baffin, până când gheaţa revine şi pot relua vânătoarea de foci.

Cu cât urşii petrec mai mult timp pe insulă, cu atât mai slabi sunt.

Cercetătorii au măsurat starea urşilor, marcând de la 1 la 3, de la slab la gras aspectul lor. Gras însemna sănătos, grăsimea ajutându-i să-şi păstreze constantă temperatura corpului. Din 352 de exempare examinate, nici măcar 50 nu au fost considerate grase.

Cercetătorii au descoperit că starea precară a sănătăţii urşilor se manifesta mai ales în anii în care gheaţa se topea mai devreme.

„Când sunt pe pământ, urşii nu vânează foci şi se bazează pe rezervele de grăsime acumulate. Pot să nu mănânce perioade îndelungate de timp, dar treptat vor slăbi”, explică specialiştii.

De asemenea, în anii în care gheaţa a rezistat mai mult în timpul anului, ursoaicele au avut mai mulţi pui.

O ursoaică sănătoasă avea doi pui dar această regulă începe să dispară pe măsură ce gheaţa se topeşe mai devreme, a arătat Leidre.

Specialiştii au arătat că între 2012 şi 2013, în zona golfului Baffin erau peste 2.800 de exemplare de urşi polari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici