VIDEO  INEDIT. Telescopul spaţial Hubble al NASA a suprins cum o stea este înghiţită de o gaură neagră

  • Astronomii care folosesc telescopul spaţial Hubble al NASA au înregistrat în detaliu ultimele momente ale unei stele, în timp ce aceasta este înghiţită de o gaură neagră.
  • Telescopul spaţial Hubble a surprins o gaură neagră care răsuceşte o stea într-o formă de "gogoaşă”.
1979 afișări
Imaginea articolului INEDIT. Telescopul spaţial Hubble al NASA a suprins cum o stea este înghiţită de o gaură neagră

Sursa foto: Nasa.gov

Procesul este unul dintre cele mai violente şi extreme din univers: atunci când o stea se apropie prea mult de o gaură neagră, aceasta o sfâşie, mâncând steaua, dar eliminând şi radiaţii. Este cunoscut sub numele de "eveniment de întrerupere a mareelor".
 
Oamenii de ştiinţă au urmărit cum se întâmplă acest lucru, folosind telescopul spaţial Hubble pentru a înregistra ultimele momente ale stelei în timp ce aceasta era devorată.
 
Cercetătorii speră să folosească aceste observaţii şi altele asemănătoare pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă atunci când o stea cade în abis şi este sfâşiată într-un asemenea mod.
 
Telescopul spaţial Hubble al NASA nu poate vedea procesul în timp ce se întâmplă, deoarece noul exemplu se află la o distanţă de aproape 300 de milioane de ani lumină. Dar astronomii pot vedea lumina care este aruncată atunci când se întâmplă şi pot examina această lumină pentru a găsi indicii despre ce se întâmplă cu steaua, potrivit Independent.
 
Cercetătorii au văzut multe astfel de exemple de evenimente de întrerupere a mareelor în jurul găurilor negre. Aproximativ 100 dintre acestea au fost documentate, în tot spaţiul şi cu ajutorul unei varietăţi de telescoape diferite.
 
Dar este mult mai neobişnuit să vezi aceste evenimente de maree folosind lumina ultravioletă, aşa cum se întâmplă în studiul recent. O astfel de lumină este utilă deoarece poate explica ce se întâmplă cu resturile şi cu gaura neagră care le-a eliberat.
 
Astronomii cred că lumina la care se uită provine de la un inel de gaz foarte strălucitor, în formă de gogoaşă, care a format cândva steaua. Zona este de mărimea sistemului nostru solar şi se învârte în jurul unei găuri negre din centrul său.
 
Ne uităm undeva la marginea acelei gogoşi. Vedem un vânt stelar de la gaura neagră care mătură suprafaţa şi care este proiectat spre noi cu o viteză de 20 de milioane de mile pe oră (trei procente din viteza luminii)", a declarat Peter Maksym de la Centrul de Astrofizică | Harvard & Smithsonian.
 
„Chiar suntem încă în curs de a ne face o idee despre acest eveniment. Distrugi steaua şi apoi are acest material care se îndreaptă spre gaura neagră. Astfel, există modele în care crezi că ştii ce se întâmplă, iar apoi ai ceea ce vezi de fapt. Acesta este un loc interesant pentru oamenii de ştiinţă: chiar la interfaţa dintre cunoscut şi necunoscut”.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici