Infirmiera din celebra fotografie "Sărut în Times Square" a murit la vârsta de 92 de ani

Edith Shain, fosta infirmieră al cărei sărut pasional cu un marinar, imortalizat la New York, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a devenit ulterior unul dintre cele mai celebre clişee fotografice ale secolului XX, a murit, la Los Angeles, la vârsta de 92 de ani.

256 afișări
Imaginea articolului Infirmiera din celebra fotografie "Sărut în Times Square" a murit la vârsta de 92 de ani

Infirmiera din celebra fotografie "Sărut în Times Square" a murit la vârsta de 92 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Edith Shain a murit duminică, în locuinţa ei din Los Angeles, au anunţat membrii familiei, la 65 de ani după ce fotograful Alfred Eisenstadt a imortalizat-o în Times Square, pe 14 august 1945, în ziua capitulării Japoniei.

Fotografia, publicată în revista Life, care o prezintă pe tânăra femeie în uniforma ei imaculată de infirmieră, în braţele unui marinar care o sărută pasional, a devenit una dintre imaginile emblematice pentru perioada care a marcat sfârşitul războiului dintre Statele Unite ale Americii şi Japonia.

Pe 14 august 1945, Edith Shain se afla la şcoala de infirmiere, când radioul a anunţat capitularea armatei japoneze. Ea a povestit mai târziu că s-a dus în Times Square pentru a sărbători această veste alături de miile de oameni adunaţi în acea piaţă şi s-a lăsat prinsă în braţe şi sărutată de unul dintre numeroşii marinari prezenţi la faţa locului.

Fotograful, decedat în 1995, a povestit la rândul său că îl remarcase mai întâi pe marinar, care străbătea mulţimea, sărutându-le pe toate femeile care îi ieşeau în cale.

"Pe urmă, am văzut-o pe infirmieră, în mijlocul acelei mulţimi. Am rămas cu privirea asupra ei şi, aşa cum speram, marinarul s-a apropiat, a luat-o în braţe şi a aplecat-o pe spate pentru a o săruta", a explicat într-un interviu Alfred Eisenstadt.

"Evident, dacă fata nu ar fi fost infirmieră, dacă hainele ei ar fi fost de culori închise, nu aş fi făcut acea fotografie", a adăugat el.

Edith Shain şi-a dezvăluit identitatea abia după câteva decenii, contactându-l pe fotograf la sfârşitul anilor '70.

De-a lungul anilor, multe femei au pretins că erau infirmiera din celebra fotografie, în care chipurile celor doi protagonişti nu pot fi identificate. Însă fotograful a declarat că a recunoscut-o pe Edith Shain când aceasta s-a prezentat în faţa lui.

În schimb, marinarul din fotografie nu a fost niciodată identificat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici