Ipoteza unei mâini criminale, luată în calcul în cazul incendiului de la Biserica Evanghelică

Criminaliştii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai Electrica au început, joi, o anchetă pentru a stabili cauzele incendiului care a distrus turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, înalt de peste 75 de metri.

26 afișări
Imaginea articolului Ipoteza unei mâini criminale, luată în calcul în cazul incendiului de la Biserica Evanghelică

Ipoteza unei mâini criminale, luată în calcul în cazul incendiului de la Biserica Evanghelică (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Comisarul şef Viorel Inţa, şeful Poliţiei Municipiului Bistriţa, a declarat că echipele de anchetatori au izolat zona şi culeg probe care să-i ajute să elucideze cauza incediului.

"Deocamdată, cercetăm un tablou electric de la care presupunem că ar fi putut fi declanşat incediul. Nu excludem nici ipoteza să existe o mână criminală. Facem cercetări şi, de îndată ce vom avea concluzii, le vom da publicităţii", a declarat Viorel Inţa, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Între timp, prin zona Pieţei Centrale a oraşului traficul rutier a fost restricţionat. Poliţiştii de la Serviciul Rutier, asistaţi de cei de la Poliţia Comunitară îi dirijează pe şoferi pe rute ocolitoare.
Nimeni nu are voie să intre în permietrul Bisericii Evanghelice, nici măcar angajaţii Primăriei Bistriţa, clădire situată în Piaţa Centrală, în imediata vecinătate a Bisericii.

Trei autospeciale cu peste 20 de pompieri au stat toată noaptea în jurul bisericii pentru a ţine imobilul sub supraveghere. La primele ore ale diminţii mai fumegau schelele în anumite porţiuni.

În jurul orei 6.00, la locul incendiului au început să sosească şi specialişti în construcţii. Cu ajutorul unei scări a pompierilor, aceştia au reuşit să facă fotrografii şi să ia imagini din interior care le vor folosi pentru a stabili gradul de afectare a rezistenţei turnului.

Preotul paroh al Bisericii Evanghelice Bistriţa, Johann Dieter Krauss, a declarat, joi dimineaţa, că nu a văzut avarii însemnate în interior.

Johann Dieter Krauss a mai declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că o persoană i-a relatat că a văzut doi copii care au coborât fugind de pe schela bisericii cu puţin timp înainte să izbucnească incendiul, această ipoteză putând duce spre stabilirea cauzelor incendiului.

"Am fost împreună cu reprezentanţii de la criminalistică şi cu cei de la jandarmi şi am văzut panoul electric, am verificat organizările de şantier care se află în şi în jurul bisericii. Nu s-au constatat acolo semnale serioase care ar duce în direcţia declanşării incendiului dintr-un scurtcircuit sau o defecţiune tehnică la sistemul electric. Semnalmente pentru mână criminală foarte concrete nu avem”, a declarat Johann Dieter Krauss.

Preotul evanghelic a spus însă că o persoană i-a relatat, în cursul dimineţii, că în jurul orei la care s-a declanşat incendiul a văzut doi copii care coborau schela şi au fugit.

"Mi-a spus că imediat după aceea s-a văzut focul. Eu vreau să iau contact imediat ce plec din această sală cu persoana care a făcut această afirmaţie şi să o întreb dacă ar fi în stare să-i recunoască după fotografii pentru că din experienţa pe care o am în ultimii ani, cu infractori care au intrat prin efracţie în biserică, am şi anumite bănuieli”, a declarat sursa citată.

El a promis că va convinge persoana respectivă să depună o plângere la Poliţie.

Subinspectorul Raluca Moldovan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene, prezentă la aceeaşi conferinţă, a declarat că instituţia va verifica toate informaţiile care să ducă la elucidarea cazului.

Pe de altă parte, Parohia Evanghelică a reactivat două conturi deschise la BRD pentru persoanele care doresc să facă donaţii pentru salvarea monumentului.

"Au fost nefolosite în ultima vreme. Ni s-a semnalat din diferite direcţii posibilitatea de a fi ajutaţi. Parohia noastră are 286 de enoriaşi cu medie de vârstă de 40 de ani, însă cu mijloace financiare destul de modeste. Asociaţia saşilor bistriţeni din Germania m-a anunţat de azi noapte că banii de care ei dispun ne stau la îndemână şi vor lansa şi ei acum un apel către toţi membrii şi simpatizanţii lor pentru a strânge în continuare bani”, a declarat sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici