J. K. Rowling, numită Cavaler al Legiunii de Onoare

Scriitoarea britanică J. K. Rowling a primit, marţi, cea mai înaltă distincţie din Franţa, Legiunea de Onoare, şi i-a asigurat pe francezi că nu are nimic împotriva ţării lor, în ciuda faptului că a ales un nume francez pentru Voldemort, personajul negativ din seria "Harry Potter".

44 afișări
Imaginea articolului J. K. Rowling, numită Cavaler al Legiunii de Onoare

J. K. Rowling, numită Cavaler al Legiunii de Onoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numele vrăjitorului cel rău, Voldemort, care poate să vorbească cu şerpii şi tânjeşte după imortalitate, înseamnă în limba franceză "zborul morţii".

"Vreau să le mulţumesc cititorilor francezi pentru faptul că nu au respins alegerea mea, cea a unui nume francez pentru personajul negativ din romane", a declarat Rowling, într-o franceză fluentă, cu ocazia ceremoniei în cadrul căreia a primit Legiunea de Onoare din partea preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy.

"Vă asigur că această decizie nu a provenit dintr-un sentiment anti-francez... Aveam doar nevoie de un nume care să inspire atât putere, cât şi exotism", a declarat scriitoarea britanică, referindu-se la numele lui Voldemort.

Rowling a mărturisit cu această ocazie că unul dintre străbunicii ei a fost francez şi a luptat în Primul Război Mondial. De altfel, străbunicul ei a primit, în 1924, Legiunea de Onoare, aceeaşi distincţie pe care ea a primit-o pentru contribuţia adusă literaturii mondiale.

"Cred că el ar fi fericit să afle că acum există o a doua Legiune de Onoare în familie şi că aceste cărţi scrise de unul dintre urmaşii lui au adus bucurie în ţara lui de origine", a declarat Rowling.

Legiunea de onoare a fost creată de Napoleon Bonaparte în 1802 şi are mai multe ranguri. Rowling a fost numită Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, care reprezintă primul nivel.

Romanele din seria "Harry Potter" s-au vândut în peste 375 de milioane de exemplare în toată lumea şi au fost traduse în 65 de limbi.

Anul trecut, J. K. Rowling a devenit cea mai bine plătită scriitoare din lume, potrivit revistei Forbes. Rowling, în vârstă de 43 de ani, care în urmă cu zece ani era o mamă singură, ce trăia din banii statului, are o avere estimată la peste 710 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici