Judas Priest, "Zeii Metalului", la Bucureşti, după 38 de ani de carieră (Galerie Foto)

Judas Priest, porecliţi "Zeii Metalului" şi consideraţi părinţii heavy metal-ului britanic, au cântat, vineri seară, la Bucureşti, în cadrul B'estfest Aftershock, încântându-i pe cei peste cinci mii de fani români care-i aşteptau pe Rob Halford şi trupa sa în România de mai bine de 30 de ani.

190 afișări
Imaginea articolului Judas Priest, "Zeii Metalului", la Bucureşti, după 38 de ani de carieră (Galerie Foto)

Judas Priest, "Zeii Metalului", la Bucureşti, după 38 de ani de carieră (Imagine: Mediafax Foto)

Judas Priest au luat finţă în Birmingham, Marea Britanie, în 1970. Doi dintre membrii trupei, chitaristul K. K. Downing şi basistul Ian Hill, sunt fondatorii formaţiei şi cântă de atunci împreună, fără vreo pauză. Dar Judas Priest se confundă pentru mulţi cu marele vocalist Rob Halford, care s-a alăturat celor doi în jurul aceluiaşi an 1970 şi alături de care trupa a devenit legendă şi model pentru nume celebre ale muzicii de azi.

Judas Priest au fost, vineri seară, pentru prima oară în Bucureşti, într-un eveniment în cadrul B'estfest denumit "Aftershock", ce a mai cuprins trupele Wisdom, Thunderstorm, Ross the Boss şi Primal Fear.

Vezi aici galerie foto de la concert

Cel mai aproape de România au trecut în urmă cu trei ani, atunci când mulţi români au mers la Sofia, în Bulgaria, să-l vadă pe marele vocalist în turneul care celebra întoarcerea sa la Judas Priest, după mai bine de 11 ani în care a rătăcit prin muzica mare alături de un proiet de-al său numit Fight.

După zeci de ani de aşteptare, vineri seară, la Bucureşti, concertul Judas Priest a fost un mare eveniment. Pe scena cu care au uimit în ultimii ani lumea rock-ului, decorată cu celebrele tridenturi devenite simbol al trupei, cu o instalaţie de lumini impresionantă şi un sunet excelent - cu excepţia primelor două-trei piese, Priest şi-au făcut treaba ca pe vremuri, iar Halford - ajutat, ce-i drept, de multe ori de efecte - a fost minunat.

În deschiderea celor de la Judas Priest au cântat nemţii de la Primal Fear, o trupă formată în urmă cu mai bine de zece ani de o clonă a lui Rob Halford, Ralf Scheepers, care în trecut a cântat cu Gamma Ray. Heavy metal-ul - uneori chiar aproape de power metal - cântat de germani i-a încălzit pe români pentru ce aveau să asculte în următoarele aproape două ore: Judas Priest cu Rob Halford - o legendă a heavy metal-ului britanic, alături de un vocalist inconfundabil.

Veteranii englezi şi-au început concertul exact la ora anunţată, prezentând două piese de pe cel mai recent album al lor, "Nostradamus". Acestea nu s-au auzit însă deloc bine, sunetul ridicându-se abia după minute bune la înălţimea interpretării celor de la Priest.

"Good evening, Bucharest! The Priest is back!", a strigat Rob Halford publicului român, entuziasmat să-l vadă pentru prima oară în carne şi oase pe marele vocalist, sosit în România după 38 de ani de carieră.

A urmat o lecţie de istorie Judas Priest, în care publicul român a fost plimbat de cei cinci "Metal Gods" prin mai multe albume celebre, precum "British Steel", "Hell Bent for Leather" sau "Painkiller". Miile de fani, puşti sau oameni trecuţi de 50 de ani, au cântat alături de idolii lor "Breaking the Law", "Painkiller", "Electric Eye" sau "Rock On, Ride Free", răspunzând pe măsură vocalizelor la care Halford îi provoca între piese. Între piesele vechi şi super-cunoscute, trupa a amestecat şi câteva piese de pe "Nostradamus", spectaculoasă fiind abordarea live a piesei "Messenger", cântată de Halford dintr-un jilţ decorat cu cranii.

Vocea lui Halford nu s-a schimbat deloc în toţi aceşti ani, vocalistul în vârstă de 57 de ani având acelaşi timbru şi aceeaşi putere ca odinioară. Cu Scott Travis - pentru unii cel mai bun baterist al unei trupe heavy metal - în mare formă, cu basistul Ian Hill excelent şi cu marii chitarişti Glenn Tipton şi K. K. Downing alături - Halford i-a făcut pe români să viseze frumos timp de mai bine de o oră. Pentru a reveni apoi la bis călare pe un Harley Davidson cu care a ieşit pe o poartă aflată sub podiumul pe care erau montate tobele.

Cei cinci maeştri au încheiat seara cu "(You've Got) Another Thing Comin'", o piesă care este hit de 26 de ani, lăsându-i pe fani să-i aclame minute în şir.

Totuşi, deşi pentru prima oară la Bucureşti, Priest parcă nu au trecut scena precum alte trupe mari care s-au prezentat recent românilor. Dacă în urmă cu trei ani, la Sofia, pe feţele şi în interpretarea lor se putea citi clar cheful de cântat şi bucuria revederii cu Halford, acum cei cinci mari muzicieni nu au mai strălucit, mulţumindu-se doar să fie excelenţi.

"The Priest", aşa cum îi alintă Halford, au fost, mai degrabă, reci şi puternici, exact precum oţelul britanic din care sunt făcuţi cei porecliţi de zeci de ani, pe bună dreptate, "The Metal Gods"

Printre artiştii care au concertat la Bucureşti, la cea de-a doua ediţie a festivalului B'estfest, desfăşurat pe 4, 5 şi 6 iulie, s-au numărat Alanis Morissette, Cypress Hill, UNKLE, Apollo 440, Kaiser Chiefs, Manic Street Preachers, Manu Chao, Nelly Furtado şi Nouvelle Vague.

Bugetul ediţiei din acest an s-a ridicat la aproximativ 3 milioane de euro (cu 30% mai mare faţă de cel de anul trecut) - onorariile artiştilor însumând aproximativ 2 milioane de euro, în timp ce bugetul de producţie a crescut la 1 milion de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici