Jurnalul de bord al comandantului misiunii Apollo 13, scos la licitaţie

Jurnalul de bord al comandantului misiunii spaţiale Apollo 13, James Lovell, ce conţine calculele făcute de astronautul american prin care acesta încerca să găsească cea mai bună traiectorie pentru a-şi aduce nava avariată pe Terra, va fi scos la licitaţie la sfârşitul lunii noiembrie.

194 afișări
Imaginea articolului Jurnalul de bord al comandantului misiunii Apollo 13, scos la licitaţie

Jurnalul de bord al comandantului misiunii Apollo 13, scos la licitaţie (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Licitaţia, organizată în Statele Unite ale Americii de casa Heritage Auctions din Dalas, va include şi alte obiecte provenind din misiunile spaţiale şi se va încheia pe 30 noiembrie.

Reprezentanţii acestei case de licitaţii au precizat că James Lovell a scris acele calcule în jurnalul de bord la câteva ore după ce a pronunţat fraza care a devenit ulterior celebră: "Houston, avem o problemă".

Carnetul de 70 de pagini, care conţine mai multe adnotări în cerneală şi calcule în creion, a fost evaluat la 25.000 de dolari.

"Puţine obiecte venind din spaţiu sunt la fel de importante sau la fel de pline de amintiri ca acest mic carnet", a declarat Michael Riley, istoric al casei Heritage Auctions.

"Fără aceste calcule reuşite şi fără transferul rapid al informaţiilor de pe un computer pe un altul, echipajul misiunii Apollo 13 nu şi-ar fi cunoscut poziţia exactă din spaţiu, iar acest lucru ar fi condus la o încheiere complet diferită a misiunii", a precizat el.

Comandantul James Lovell, care a păstrat acest carnet în colecţia lui personală timp de peste 41 de ani, consideră că a sosit momentul pentru a-l transmite unei alte persoane, a adăugat Riley.

Misiunea Apollo 13 va rămâne în istorie drept odiseea spaţială americană care s-a aflat cel mai aproape de o catastrofă, după distrugerea unui rezervor de oxigen. Echipajul şi-a văzut rezervele de oxigen, apă şi energie, deja aflate la un nivel minim, reduse într-un mod dramatic.

Pentru a supravieţui, astronauţii americani s-au mutat într-un modul lunar pe care l-au folosit ca o navă spaţială de urgenţă. Aflându-se în imposibilitatea de a se întoarce, ei au folosit o traiectorie de urgenţă, prin care au ocolit Luna.

Aventura astronauţilor participanţi la această misiune spaţială a fost prezentantă în filmul "Apollo 13", lansat pe marile ecrane în 1995.

Printre celelalte obiecte scoase la vânzare se numără o vestă folosită de astronautul John Young în timpul antrenamentelor şi jurnalul de bord manuscris al misiunii Apollo 11.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici