- Home
- Life-Inedit
- (13.07.2022, 13:16)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Locul de origine al celui mai vechi meteorit marţian, "Black Beauty", a fost descoperit cu ajutorul inteligenţei artificiale
- Inteligenţa artificială a ajutat la localizarea exactă a locului de origine al celui mai vechi meteorit marţian, într-o descoperire despre care cercetătorii spun că oferă indicii despre istoria timpurie a planetei.
- Meteoritul marţian "Black Beauty" conţine cea mai multă apă dintre toţi cei găsiţi pe Pământ, spun oamenii de ştiinţă.
Urmărește
763 afișări
Sursa foto: Twitter
Cercetătorii au folosit inteligenţa artificială pentru a localiza craterul meteoritului în emisfera sudică a planetei Marte, numindu-l Karratha, un oraş din apropierea regiunii Pilbara.
Meteoritul, cunoscut în mod obişnuit sub numele de "Black Beauty" şi denumit oficial Africa de Nord-Vest 7034, conţine cel mai vechi material ionic marţian cunoscut, care are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani. A fost găsit în deşertul Sahara în 2011, potrivit The Guardian.
Cercetătorii au identificat acum originea sa dintr-un crater din provincia Terra Cimmeria-Sirenum din emisfera sudică a planetei Marte.
Dr. Anthony Lagain de la Universitatea Curtin, autorul principal al studiului, a declarat că ”Black Beauty” a ajuns pe Pământ în urma impactului unui asteroid pe suprafaţa planetei Marte, în urmă cu aproximativ cinci până la 10 milioane de ani.
Craterul de origine al meteoritului de pe Marte a fost numit Karratha, după numele oraşului minier din Australia de Vest, în conformitate cu convenţiile de denumire stabilite de Uniunea Astronomică Internaţională, care stipulează că micile cratere trebuie să fie denumite după oraşe de pe Pământ cu o populaţie mai mică de 100.000 de locuitori.
„Deoarece ”Black Beauty” conţine cel mai vechi mineral pe care am reuşit să îl datăm de pe Marte, m-am gândit că un oraş din Australia de Vest ar fi o idee bună", a declarat Lagain. „Am decis să îl numesc Karratha, deoarece Karratha este foarte aproape de regiunea Pilbara, unde se află cele mai vechi roci de pe Pământ".
Cum au descoperit locaţia exactă
Pentru a identifica locul de origine cel mai probabil al meteoritului, cercetătorii au folosit un algoritm de învăţare automată pentru a analiza dimensiunea şi distribuţia craterelor de impact de 94 de metri de pe suprafaţa lui Marte. Inteligenţa artificială a evaluat zeci de mii de imagini realizate de camera contextuală a sonda Mars Reconnaissance Orbiter.
Din 19 cratere candidate, echipa a restrâns locul de origine la unul care avea caracteristici care se potriveau cu proprietăţile meteoritului.
Lagain a declarat că localizarea originii lui ”Black Beauty” a fost motivată de dorinţa de a înţelege istoria geologică timpurie a planetei Marte.
„Unele minerale din meteoriţi au o vechime de până la 4,5 miliarde de ani, deci cam cât vârsta planetei însăşi. Când analizezi suprafaţa [din jurul craterului Karratha] îţi dai seama că compoziţia acestei regiuni... este foarte apropiată de ceea ce găsim pe Pământ pentru continente. Aceasta ar putea indica faptul că regiunea ar putea fi relicva unor continente foarte vechi de pe Marte”.
„Ştim foarte puţin despre evoluţia timpurie a planetelor, inclusiv a Pământului", a declarat Lagain. „Pe Pământ avem tectonica plăcilor, avem eroziune, ceea ce face foarte dificilă găsirea de roci foarte vechi”.
”Black Beauty” este formată din mai multe tipuri de roci cimentate împreună, singurul eşantion de acest fel de pe Pământ. Iniţial s-a crezut că are o vechime de aproximativ 2,1 miliarde de ani.
Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Regele Charles nu se opune unui eventual referendum republican în Australia
-
Polonia vrea suspendarea temporară a dreptului de azil pentru a împiedica migraţia ilegală
-
Ucraina ar putea vinde arme către alte ţări. Producătorii fac presiuni pe guvern să permită exportul / „Armele fabricate în Ucraina şi testate în lupte reale sunt de interes pentru multe ţări"
-
Lucrările întârzie pe cel mai aşteptat lot din A0 – Autostrada Bucureştiului: Grecii de la Aktor spuneau că termină în septembrie cei aproape 18 km, dar cel mai probabil vor fi gata spre finalul anului
Citește pe alephnews.ro: Kamala Harris va publica un raport de sănătate care o consideră aptă pentru președinție
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine spune că în România nu sunt bani? Un om de afaceri român şi-a cumpărat un avion privat pe care a dat peste 40 mil. euro
Cine este românca ce a creat de la zero în ţara noastră o afacere de 2 miliarde de euro şi care are peste 8.000 de angajaţi şi 900 de unităţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
PROSPORT.RO
Simona Halep va primi o despăgubire colosală după scandalul dopajului. Câți bani îi va vira ITIA
CANCAN.RO
Noul semn de circulație care dă mari bătăi de cap șoferilor. Ce OBLIGAȚIE impune și unde poate fi întâlnit
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe