Luna ar putea avea propriul fus orar. De ce funcţionează diferit ceasurile pe Lună?

  • Zeci de misiuni lunare sunt planificate pentru anii următori, iar necesitatea de a avea un ceas pe Lună devine esenţială pentru ca diferitele organizaţii spaţiale să colaboreze.
  • Organizaţiile spaţiale iau în considerare posibilitatea de a da Lunii propriul său fus orar.
1099 afișări
Imaginea articolului Luna ar putea avea propriul fus orar. De ce funcţionează diferit ceasurile pe Lună?

Luna ar putea avea propriul fus orar. De ce funcţionează diferit ceasurile pe Lună?

Zeci de misiuni lunare, inclusiv cele de construire a unor baze şi a altor habitate pe Lună, sunt planificate pentru următorul deceniu, a declarat Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
 
Organizaţiile spaţiale au început discuţiile despre măsurarea orei lunare la centrul tehnologic ESTEC al ESA din Olanda în noiembrie 2022.
 
Inginerul de sistem de navigaţie al ESA, Pietro Giordano, a declarat: „Ambele sisteme de navigaţie au fost create pentru a fi utilizate pe lună: Am căzut de acord asupra importanţei şi urgenţei de a defini o oră de referinţă lunară comună, care să fie acceptată la nivel internaţional şi la care să se poată raporta toate sistemele lunare şi toţi utilizatorii. Un efort internaţional comun este acum lansat în vederea realizării acestui obiectiv”.
 
Până în prezent, fiecare nouă misiune pe Lună a fost operată pe propria scară temporală, antenele din spaţiul cosmic fiind folosite pentru a menţine cronometrele de la bord sincronizate cu ora de pe Pământ, potrivit SkyNews.
 
Dincolo de faptul că astronauţii şi controlorii de la sol sunt capabili să citească ora pe Lună, necesitatea de a avea un ceas standard în spaţiu este, de asemenea, esenţială pentru ghidare şi navigaţie.
 
La fel cum sistemele GPS de pe Pământ necesită o coordonare şi o sincronizare precise, la fel va fi şi orice infrastructură construită şi operată pe Lună.
 
Staţia Gateway a NASA va servi ca avanpost multifuncţional pe orbita Lunii atunci când va începe să funcţioneze cândva după noiembrie 2024.
 
Aceasta va fi deschisă pentru şederea astronauţilor şi va oferi sprijin pentru ca oamenii să se întoarcă pe suprafaţa Lunii.
 
Între timp, ESA va amplasa pe Lună propriul său modul de aterizare Argonaut.
 
Aceste misiuni nu numai că vor funcţiona pe Lună sau în jurul acesteia în acelaşi timp, ele vor interacţiona şi, de asemenea, vor putea retransmite comunicaţii una pentru cealaltă şi vor efectua observaţii comune.
 
ESA a precizat că printre subiectele aflate în dezbatere se numără întrebarea dacă o singură organizaţie ar trebui să fie responsabilă pentru stabilirea şi menţinerea orei lunare şi dacă aceasta ar trebui să fie stabilită în mod independent sau să fie menţinută sincronizată cu Pământul.
 
Echipa internaţională care lucrează la acest subiect se va confrunta cu "probleme tehnice considerabile", a declarat ESA.

De ce funcţionează diferit ceasurile pe Lună?

Una dintre provocări este că ceasurile de pe Lună funcţionează mai repede decât cele echivalente de pe Pământ, deoarece ceasurile ticăie mai încet în câmpuri gravitaţionale mai puternice, câştigând astfel aproximativ 56 de microsecunde sau milionimi de secundă pe zi.
 
Ritmul lor exact depinde de poziţia lor pe Lună, ticăind cu o viteză diferită pe suprafaţa lunară faţă de cea cu care se află pe orbită.
 
Bernhard Hufenbach, membru al echipei de management Moonlight din cadrul Direcţiei de Explorare Umană şi Robotică a ESA, a declarat: „Bineînţeles, sistemul de timp convenit va trebui să fie practic şi pentru astronauţi. Aceasta va fi o adevărată provocare pe o suprafaţă planetară unde, în regiunea ecuatorială, fiecare zi are 29,5 zile, inclusiv nopţile lunare îngheţate de două săptămâni, cu întregul Pământ doar un mic cerc albastru pe cerul întunecat. Dar, după ce am stabilit un sistem de timp funcţional pentru Lună, putem continua să facem acelaşi lucru pentru alte destinaţii planetare".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici