Machiajul vechilor egipteni consta într-un fard protector pe bază de plumb

Machiajul din zona ochilor practicat de vechii egipteni avea, în afara efectului estetic spectaculos, şi câteva virtuţi medicinale, deoarece se baza pe un fard cu plumb care oferea pielii un efect protector, au declarat chimiştii francezi.

408 afișări
Imaginea articolului Machiajul vechilor egipteni consta într-un fard protector pe bază de plumb

Machiajul vechilor egipteni consta într-un fard protector pe bază de plumb (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vechii egipteni foloseau adeseori, în urmă cu 4.000 de ani, câteva grame de plumb în compoziţia fardurilor pentru machiajul din zona ochilor, virtuţile medicinale ale acestui element chimic fiind lăudate de medicii greci şi romani.

În zilele noastre, plumbul este cunoscut mai mult pentru toxicitatea sa, iar folosirea acestuia în compoziţia produselor cosmetice pare surprinzătoare.

Pentru a lămuri acest mister, cercetătorii francezi de la CNRS, Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris şi Ecole Normale Supérieure, în colaborare cu Centre de Recherche et de Restauraton des Musées de France, au evaluat impactul unei cantităţi foarte mici de plumb asupra unei celulele epiteliale.

Specialiştii francezi au constatat că plumbul, în concentraţii foarte mici, nu distruge celulele din piele. El determină organismul să sintetizeze o moleculă - monoxid de azot - cunoscută pentru activarea sistemului imunitar.

Aplicarea unui astfel de fard pe bază de plumb poate să declanşeze un mecanism de apărare, care, în cazul unei infecţii a ochilor, limitează înmulţirea bacteriilor, potrivit acestui studiu, publicat în ediţia online a revistei ştiinţifice Analytical Chemistry.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici