Manuscrisul unui cântec de Bob Dylan, estimat la 314.000 dolari, scos la licitaţie

Manuscrisul ce conţine versurile piesei "A Hard Rain's A-Gonna Fall", un cântec cu mesaj protestatar interpretat de Bob Dylan, estimat la 200.000 de lire sterline (314.000 de dolari), va fi pus în vânzare la o licitaţie organizată de casa Sotheby's la Londra, în luna septembrie, informează Reuters.

113 afișări
Imaginea articolului Manuscrisul unui cântec de Bob Dylan, estimat la 314.000 dolari, scos la licitaţie

Manuscrisul unui cântec de Bob Dylan, estimat la 314.000 dolari, scos la licitaţie (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Manuscrisul conţine numeroase adnotări şi adăugiri scrise de Bob Dylan pentru textul acestei piese pe care a înregistrat-o în decembrie 1962. Cântecul a fost inclus pe albumul "The Freewheelin' Bob Dylan", care a apărut pe piaţă în anul următor.

Manuscrisul original al piesei "Like a Rolling Stone", datând din 1962, a fost vândut anul trecut cu peste 2 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, la New York, stabilind un nou record mondial de preţ pentru un manuscris ce conţine versurile unui cântec rock.

Însă versurile de la "A Hard Rain's A-Gonna Fall" reprezintă mai mult o schiţă preliminară, fiind o combinaţie de versuri scrise la maşină şi versuri scrise de mână, generând astfel o valoare estimativă mai mică. O versiune diferită a aceluiaşi cântec s-a vândut cu 485.000 de dolari la licitaţie, în 2014, la New York.

Cântecul "A Hard Rain's A-Gonna Fall", ca multe dintre piesele înregistrate de Bob Dylan în anii '60, a generat numeroase controverse, dar a fost şi o sursă de inspiraţie pentru mulţi artişti. Bob Dylan a sugerat, dar şi a negat ulterior, faptul că a scris acea piesă ca reacţie la criza rachetelor ruseşti din Cuba, cu toate că a interpretat cântecul la Carnegie Hall din New York, în septembrie 1962, cu câteva săptămâni înainte de izbucnirea acelei crize internaţionale.

Potrivit casei Sotheby's, documentul este scos la vânzare de familia lui Elizabeth D'Jazian, fosta soţie a actorului şi activistului pacifist american Hugh "Wavy Gravy" Romney. Bob Dylan a scris la maşină versurile pentru această piesă la vârsta de 21 de ani în locuinţa pe care Wavy Gravy o deţinea în Greenwich Village din New York.

Licitaţia va avea loc la Londra, pe 29 septembrie. La acelaşi eveniment vor fi puse în vânzare diverse obiecte ale rockerului Bruce Springsteen care au legătură cu legendarul album din 1975 al acestuia, "Born to Run".

Bob Dylan este unul dintre cele mai influente personaje ale secolului al XX-lea, fiind un simbol al inovaţiei în muzică şi cultură, primul artist care a îmbinat muzica populară cu ambiţiile intelectuale.

Bob Dylan a câştigat numeroase distincţii de-a lungul vastei sale cariere, inclusiv 11 premii Grammy, un Oscar şi un Glob de Aur. A fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame, în anul 2000 a primit Polar Music Prize, iar, în 2012, preşedintele american Barack Obama i-a decernat Medalia pentru Libertate (Medal of Freedom).

Revista Rolling Stone l-a clasat pe Bob Dylan pe locul al doilea în topul celor mai mari 100 de artişti realizat în anul 2011 şi pe locul al şaptelea în clasamentul celor 100 cei mai importanţi muzicieni alcătuit în 2008.

În iunie, Bob Dylan a concertat la Bucureşti, în cadrul turneului mondial "Never Ending Tour".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici