Messenger va survola planeta Mercur, pentru prima dată în 33 de ani

Sonda americană Messenger va atinge uşor Mercur, luni, aceasta fiind prima apropiere de misterioasa planetă din ultimii 33 de ani, au indicat responsabilii misiunii.

2 afișări
Imaginea articolului Messenger va survola planeta Mercur, pentru prima dată în 33 de ani

Messenger va survola planeta Mercur, pentru prima dată în 33 de ani

Cercetătorii speră că cele aproximativ 1.300 de imagini şi alte date pe care le vor colecta instrumentele de pe Messenger vor permite dezlegarea misterelor celei mai mici planete din sistemul nostru solar.

"Cred că vom avea mari surprize", este de părere Faith Vilas, unul dintre responsabilii misiunii. "Este o explorare ştiinţifică pentru care suspansul creşte pe zi ce trece", a adăugat Alan Stern, administrator adjunct al NASA, însărcinat cu misiunile ştiinţifice.

Messenger (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) ar trebui să colecteze date despre compoziţia minerală şi chimică a solului lui Mercur şi despre atmosfera şi magnetosfera planetei, a precizat Marilyn Lindstrom, responsabil NASA.

Messenger trebuie să atingă uşor Mercur pentru a obţine o acceleraţie gravitaţională necesară revenirii pe orbita planetei, în 2011.

Messenger trebuie să se mai apropie de două ori de Mercur, în octombrie 2008 şi în septembrie 2009. În martie 2011, sonda se va apropia pentru ultima dată de Mercur, după care se va plasa pe orbita acesteia.

Messenger a fost lansată pe 3 august 2004, cu o rachetă Delta II. Sonda va parcurge, în cei 6,5 ani cât durează misiunea, 7,8 miliarde de kilometri.

Planeta Mercur a mai fost survolată în urmă cu 33 de ani, de sonda americană Mariner.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici