Norvegia a autorizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Parlamentul norvegian a adoptat, miercuri, un proiect de lege ce pune pe picior de egalitate cuplurile homosexuale şi heterosexuale, atât în ceea ce priveşte căsătoria, cât şi în ceea ce priveşte adopţia copiilor şi a posibilităţii de a apela la fecundarea artificială.

79 afișări
Imaginea articolului Norvegia a autorizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Norvegia a autorizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deputaţii au adoptat textul îndelung dezbătut cu 84 de voturi pentru şi 41 împotrivă. Cele trei partide ale coaliţiei de centru-stânga aflată la putere şi două formaţiuni din opoziţie, partidele conservator şi liberal, au votat în favoarea legii, spre deosebire de partidul creştin-democrat şi de dreapta populistă.

Norvegia devine astfel a şasea ţară din lume care acordă cuplurilor homosexuale dreptul de a se căsători pe picior de egalitate cu cuplurile heterosexuale, potrivit postului TV 2.

"Decizia are aceeaşi importanţă ca instaurarea votului universal şi a legii egalităţii", a declarat laburistul Gunn Karin Gjul în timpul dezbaterilor.

Cea mai controversată parte a legii este cea care le acordă lesbienelor dreptul de a apela la inseminare artificială. Numele donatorului de spermă trebuie să fie comunicat, însă, pentru ca, la majorat, copilul să-l poată cunoaşte dacă doreşte acest lucru. "Am creat un sistem în care tatăl este redus la o mostră de spermă", a criticat Ulf Erik Knudsen, membru al dreptei populiste.

Angajaţii din sistemul de sănătate care nu doresc să efectueze aceste inseminări artificiale din cauza convingerilor personale nu vor fi obligaţi să o facă.

În ceea ce priveşte homosexualii, noua lege a căsătoriei o va înlocui pe cea din 1993, care le dădea posibilitatea de a încheia un parteneriat civil. Prin noul text, Biserica luterană protestantă, religia de stat din Norvegia, poate oficia căsătorii între persoane de acelaşi sex, însă nu înainte de a adopta o liturghie specifică.

Legea va intra în vigoare la sfârşitul anului 2008 sau începutul lui 2009.

Homosexualitatea a fost ilegală până în 1972, însă de atunci Norvegia a devenit una dintre cele mai liberale ţări în domeniu. Biserica din Norvegia a decis, în noiembrie 2007, să accepte preoţii homosexuali.

În Suedia, guvernul de centru-dreapta se pregăteşte de depunerea unui proiect de lege care să autorizeze căsătoriile religioase pentru cuplurile de acelaşi sex.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici