Nou sistem solar, descoperit de astronomi

Cercetătorii americani au descoperit, datorită contribuţiei unor astronomi amatori, un sistem solar îndepărtat, care prezintă similarităţi remarcabile cu al nostru, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

2 afișări
Imaginea articolului Nou sistem solar, descoperit de astronomi

Nou sistem solar, descoperit de astronomi

Primele observaţii au permis descoperirea a două planete aflate pe orbita unei stele, situate la o depărtare de sistemul nostru solar de aproximativ 5.000 de ani lumină, şi care par a fi versiuni mai mici ale planetelor Jupiter şi Saturn.

Doar 25 de sisteme solare care conţin mai multe planete au fost descoperite până în prezent, iar acesta este primul care seamănă cu al nostru, subliniază principalul autor al studiului, Scott Gaudi, de la Universitatea de stat din Ohio, SUA. "Pare o versiune la scară redusă a sistemului nostru solar", a explicat acesta.

Aceste planete se află pe orbita unei stele "mult mai mici, mai reci şi mai puţin strălucitoare decât Soarele", spune cercetătorul. De asemenea, planetele sunt mult mai apropiate de steaua lor decât sunt Jupiter şi Saturn de Soare şi sunt mult mai reci.

"Nu cunoaştem nimic despre ele decât masa lor", spune cercetătorul. Masa uneia reprezintă aproximativ 70% din cea a lui Jupiter, iar masa celeilalte constituie 90% din cea a lui Saturn.

"Suntem aproape siguri că este vorba de planete gazoase, aşa cum sunt Jupiter şi Saturn, dar nu ne putem asigura de acest lucru, pentru că sunt prea îndepărtate", este de părere Gaudi.

Planetele au fost descoperite când steaua lor a trecut prin faţa orbitei unei alte stele, mai îndepărtate. Evenimentul a avut ca efect creşterea luminozităţii stelei mai îndepărtate, refractată de câmpurile gravitaţionale ale celor două noi planete.

Gaudi şi echipa sa au putut determina masa planetelor cu ajutorul calculelor bazate pe schimbarea luminozităţii, un fenomen numit microlentilă gravitaţională. Fenomenul nu a putut fi observat decât pe parcursul a două săptămâni, la sfârşitul lui martie - începutul lui aprilie 2006, de aceea cercetătorii au făcut apel la astronomii amatori pentru a culege date. Ei au beneficiat de colaborarea cu astronomi amatori din emisfera sudică şi cu profesionişti de la 11 observatoare din lumea întreagă: Chile, Tasmania, Noua Zeelandă, insulele Canare, Israel şi Statele Unite.

Gaudi este de părere că nu există forme de viaţă pe aceste planete, pentru că ele sunt prea îndepărtate de steaua lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici