O bucată uriaşă din calota glaciară antarctică se topeşte

Imaginile prin satelit au arătat că o bucată uriaşă din calota glaciară antarctică, în insula Wilkins, se topeşte extrem de repede din cauza fenomenului de încălzire climatică accentuată, au anunţat cercetătorii.

730 afișări
Imaginea articolului O bucată uriaşă din calota glaciară antarctică se topeşte

O bucată uriaşă din calota glaciară antarctică se topeşte extrem de repede (Imagine: Mediafax Foto)

Bucata de gheaţă care s-a topit acoperă aproape 415 kilometri pătraţi din insula Wilkins, potrivit imaginilor prin satelit prelucrate de cercetătorii de la National Snow and Ice Data Center din cadrul Universităţii din Colorado.

Wilkins este o insulă de gheaţă permanentă, care se întinde pe aproximativ 13.000 de kilometri pătraţi şi se situează în sud-vestul Peninsulei Antarctice, la aproximativ 1.600 de kilometri de America de Sud.

"Blocuri de gheaţă după blocuri de gheaţă se desprind şi se topesc în ocean", a spus Ted Scambos, coordonator ştiinţific la National Snow and Ice Data Center. "Nu vorbim de crăpături şi de desprinderi de bucăţi de gheaţă, ci de faptul că această calota glaciară se spulberă total, pur şi simplu", a mai spus Scambos, care a adăugat că "acest tip de fenomen este rar. Vrem însă să-l înţelegem mai bine pentru că astfel de fenomene duc la pierderea completă a calotei glaciare".

Scambos a indicat că o mare parte din calota glaciară se sprijină doar pe un strat subţire de gheaţă. Acesta ar putea să se topească foarte uşor, astfel încât calota glaciară să dispară în câţiva ani.

Analizând tiparele de topire din zonele de contact cu oceanul, din ultimii 10 - 15 ani, cercetătorii concluzionează că fenomenul este provocat de încălzirea globală.

Imaginile prin satelit arată că distrugerea bucăţii din calota glaciară a început pe 28 februarie, când un mare aisberg, măsurând 41 pe 2,4 kilometri, s-a desprins din partea sud-vestică a insulei provocând dezintegrarea interiorului acesteia.

Scambos a spus că această insulă de gheaţă există de câteva sute de ani, însă aerul cald şi expunerea la curenţii oceanici au provocat topirea parţială a acesteia. În ultima jumătate de secol, Peninsula Antarctică a suferit o încălzire mai rapidă decât orice altă zonă de pe glob, potrivit cercetătorilor.

Întrucât sezonul de vară, în timpul căruia Antarctica se topeşte, se apropie de final, cercetătorii spun că nu se aşteaptă ca această insulă de gheaţă să se topească imediat, însă zona va fi monitorizată în continuare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici