Ca răspuns la seceta prelungită și la scăderea nivelului apei din rezervoare, Atena redă viață apeductului lui Hadrian, o structură romană veche de aproape 2.000 de ani, scrie Smithsonian Magazine.
Construit între anii 125 și 140 e.n. pentru a alimenta băile publice și locuințele, acest apeduct subteran de 24 km a fost inactiv timp de secole.
Acum, autoritățile speră că va putea din nou să deservească nevoile orașului, oferind o sursă esențială de apă într-un context climatic tot mai dificil.
Apeductul colectează apă din ploi și pâraie prin sute de fântâni forate de-a lungul traseului, direcționând-o spre un rezervor central aflat sub piața Dexameni.
Deși a fost folosit temporar în secolul al XIX-lea, sistemul a rămas inactiv în epoca modernă, până acum.
Un tronson-pilot de 4 km va livra apă filtrată, nepotabilă, către clădiri publice și, în timp, către 80 de gospodării.
Rezervele de apă ale Atenei au scăzut semnificativ. Principalele rezervoare sunt acum la doar 60% din capacitate, comparativ cu aproape 100% în 2022.
Valurile de căldură, turismul și incendiile recente au agravat criza.
Revitalizarea apeductului face parte dintr-o strategie mai amplă de infrastructură durabilă și adaptată la schimbările climatice.
Dacă proiectul va avea succes, ar putea fi extins în alte cartiere și adaptat pentru orașe europene care se confruntă cu criza apei.
Sunt deja în desfășurare parteneriate internaționale care combină patrimoniul cultural cu planificarea urbană verde și sustenabilă.