O cometă masivă va trece pe lângă Soare în 2031. Astronomii au analizat-o cu ajutorul telescopului Hubble: „Este un obiect uimitor”

  • O cometă cu un nucleu mai mare decât statul Rhode Island se îndreaptă spre noi, dar Pământul nu este în pericol de a se afla în situaţia filmului "Nu priviţi în sus", spun astronomii.
  • Cometa se deplasează cu 22.000 de mile pe oră de la marginea sistemului nostru solar şi se va apropia cel mai mult de noi în 2031.
690 afișări
Imaginea articolului O cometă masivă va trece pe lângă Soare în 2031. Astronomii au analizat-o cu ajutorul telescopului Hubble: „Este un obiect uimitor”

Sursa foto: hubblesite.org

Deşi cometele sunt cel mai bine recunoscute pentru cozile lor lungi, care se pot întinde pe milioane de kilometri, inima unei comete este nucleul său solid. Acest nucleu este alcătuit din gheaţă şi praf, care formează un bulgăre de zăpadă murdar.

În timp ce majoritatea nucleelor cunoscute ale cometelor măsoară câţiva kilometri în diametru, astronomii care folosesc telescopul spaţial Hubble au observat cometa C/2014 UN271 cu un nucleu care atinge 85 de kilometri în diametru. Asta înseamnă mai mult de două ori lăţimea oraşului Rhode Island, potrivit CNN.

Acest nucleu este de aproximativ 50 de ori mai mare decât cele ale altor comete şi are o masă estimată la 500 de trilioane de tone, adică de 100.000 de ori mai mare decât masa unei comete obişnuite.
 
Cometa se va apropia cel mai mult de noi în 2031, dar nu mai mult de un miliard de mile de Soare, doar puţin mai departe decât distanţa dintre Pământ şi Saturn.
 
Cometa a fost descoperită de astronomii Pedro Bernardinelli şi Gary Bernstein în timp ce se uitau la imaginile de arhivă realizate de Dark Energy Survey de la Observatorul interamerican Cerro Tololo din Chile. Cometa a fost observată pentru prima dată în 2010 şi este cunoscută şi sub numele de cometa Bernardinelli-Bernstein, în onoarea descoperitorilor săi. De atunci, astronomii au observat cometa cu ajutorul unor telescoape terestre şi spaţiale.
 
În ianuarie, cercetătorii au folosit telescopul spaţial Hubble pentru a realiza cinci fotografii ale cometei. Imaginile fac parte dintr-un nou studiu publicat marţi în The Astrophysical Journal Letters.
 
Această cometă este literalmente vârful aisbergului pentru multe mii de comete care sunt prea slabe pentru a fi observate în părţile mai îndepărtate ale sistemului solar", a declarat într-un comunicat David Jewitt, coautor al studiului, profesor de ştiinţe planetare şi astronomie la Universitatea din California, Los Angeles. „Am bănuit întotdeauna că această cometă trebuie să fie mare, deoarece este atât de strălucitoare la o distanţă atât de mare. Acum confirmăm că este".
 
Cometele sunt relicve din primele zile ale sistemului solar, resturi de gheaţă de pe vremea când planetele se formau. Gravitaţia celor mai mari planete a aruncat cometele în Norul Oort, iar norul este acum casa cometelor îndepărtate de la marginea sistemului nostru solar care se extinde în spaţiul îndepărtat. Cometele se deplasează înapoi spre Soare atunci când orbitele lor sunt supuse atracţiei gravitaţionale a stelelor care trec pe lângă ele.
 
În câteva milioane de ani, orbita cometei Bernardinelli-Bernstein o va readuce în norul Oort.
 
Acesta este un obiect uimitor, având în vedere cât de activ este atunci când este încă atât de departe de Soare", a declarat autorul principal Man-To Hui, profesor asistent la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Macao din Taipa, Macao, într-o declaraţie. „Am presupus că cometa ar putea fi destul de mare, dar aveam nevoie de cele mai bune date pentru a confirma acest lucru".
 
Analiza echipei nu a dezvăluit doar dimensiunea nucleului, ci şi faptul că acesta este mai întunecat decât cărbunele, a spus Jewitt.
 
Cometa parcurge o orbită ovală de 3 milioane de ani. Acum se află la mai puţin de 3 miliarde de kilometri de Soare.
 
Astronomii speră că studierea cometei Bernardinelli-Bernstein ar putea dezvălui mai multe despre Norul Oort, a cărui ipoteză a fost emisă pentru prima dată de astronomul olandez Jan Oort în 1950. Norul rămâne o teorie deoarece este prea îndepărtat pentru a putea fi observat, astfel încât cea mai mare structură din sistemul nostru solar este practic invizibilă.
 
Navetele spaţiale Voyager ale NASA nu vor ajunge în interiorul Norului Oort decât peste 300 de ani şi ar putea dura 30.000 de ani pentru a trece prin el. Dar fiecare cometă care se apropie de Soare dezvăluie mai multe detalii despre casa lor misterioasă.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici