O floare veche de 30 de milioane de ani, păstrată în chihlimbar

A înflorit în Eocenul superior, a fost găsită în 1872, în oraşul Kant şi atribuită unui gen apropiat cameliilor, dar tehnologiile sofisticate de azi o leagă de plantele din Asia de Sud-Est.

469 afișări
Imaginea articolului O floare veche de 30 de milioane de ani, păstrată în chihlimbar

O floare veche de 30 de milioane de ani, păstrată în chihlimbar

Povestea celei mai mari flori floare fosilă conservată în chihlimbar începe cu mai bine de 30 de milioane de ani în urmă, apoi se reia în 1872 şi se termină astăzi. Este povestea celei mai mari flori găsite vreodată închiriată şi conservată în chihlimbar, care acum a fost re-studiată şi atribuită unui alt gen botanic.

La prima vedere ar putea părea o poveste care priveşte doar un cerc restrâns de botanişti specialişti, dar are implicaţii mai largi. Descoperirea demonstrează că pădurile străvechi care acopereau ceea ce este acum regiunea Baltică găzduiau specii de plante ai căror descendenţi moderni se găsesc în prezent doar în Asia de Est şi de Sud-Est şi formau un ecosistem divers, compus din mlaştini şi păduri mixte.

Găsirea şi clasificarea

Cândva, între 37,8 şi 33,9 milioane de ani în urmă, în timpul epocii geologice numite Eocenul superior, un flux de răşină a acoperit o floare cu cinci petale cu o corolă de 28 de milimetri în diametru. A închis-o şi a păstrat-o pentru totdeauna, deoarece răşina împiedica floarea să putrezească şi să se degradeze.

În 1872, pietricica de chihlimbar a fost colectată într-un strat numit Blue Earth din Peninsula Samland - Marea Baltică, lângă Königsberg, oraşul Kant, care se afla atunci în Prusia şi apoi în Germania, în timp ce acum se numeşte Kaliningrad şi aparţine Rusiei.

Botaniştii care au studiat floarea din exterior, pentru a nu o deteriora, au clasificat-o drept Stewartia kowalewskii, aparţinând familiei Theaceae, al cerei gen cel mai cunoscut este camelia. După care, pietricica de chihlimbar a fost pusă pe un raft din colecţia Institutului Federal de Geoştiinţe şi Resurse Naturale din Berlin, unde este menţionată doar pentru că are cea mai mare floare conservată în chihlimbar.

Noile analize

Acum, însă, tehnologia permite investigaţii aprofundate, fără a deteriora floarea şi fără a despica pietricica de chihlimbar în două. Doi oameni de ştiinţă, Eva-Maria Sadowski de la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin şi Christa-Charlotte Hofmann de la Institutul de Paleontologie al Universităţii din Viena, au considerat că ar putea fi încercată o nouă analiză.

Cu instrumente delicate, Eva şi Christa au reuşit să extragă boabe de polen care au rămas incluse în chihlimbar, care au fost apoi analizate la microscop electronic cu scanare.

Nu fără surprindere, şi-au dat seama că clasificarea, doar vizuală, datând de acum 150 de ani era greşită şi analiza polenului a corelat floarea nu cu Theaceae, ci cu genul Symplocos, apropiat de ericaceae, pentru care cele două experţii au propus să-l redenumească Symplocos kowalewskii.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici