O insulă a apărut în Oceanul Pacific după erupţia unui vulcan subacvatic

Noua insulă a apărut în sud-vestul Oceanului Pacific, unde vulcanii subacvatici sunt numeroşi. Unul dintre aceşti vulcani scufundaţi s-a trezit pe 10 septembrie, aruncând lavă, aburi şi cenuşă, potrivit unui comunicat al Observatorului Terestru al NASA, raporteaă CNN.

962 afișări
Imaginea articolului O insulă a apărut în Oceanul Pacific după erupţia unui vulcan subacvatic

Sursa foto: Twitter/NASA Earth Observatory

La doar unsprezece ore după ce vulcanul a început să erupă, o nouă insulă a apărut deasupra suprafeţei apei, precizează NASA, care a surprins imagini ale insulei în formare cu ajutorul sateliţilor.

Insula nou-născută a crescut rapid în dimensiuni, potrivit NASA. Pe 14 septembrie, cercetătorii de la Tonga Geological Services au estimat că insula acoperea doar 4.000 de metri pătraţi. Dar până la 20 septembrie, insula crescuse până la 24.000 de metri pătraţi.

Noua insulă se află pe muntele submarin Home Reef din Insulele Tonga Centrale, la sud-vest de Insula Late din arhipelag.

Insulele create de vulcanii subacvatici "sunt adesea de scurtă durată", precizează NASA. Dar, uneori, pot rezista ani sau chiar decenii.

Vulcanul Home Reef erupea încă vineri, potrivit unei postări pe Facebook a serviciilor geologice din Tonga. Dar activitatea vulcanului "prezintă riscuri scăzute pentru comunitatea aviatică şi pentru locuitorii din Vava'u şi Ha'apai", două grupuri de insule din centrul Tonga.

"Toţi navigatorii sunt sfătuiţi să navigheze la o distanţă mai mare de 4 km de Home Reef până la noi ordine".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
insulă,
vulcan,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici